Достъпът до вода е обявен за изконно човешко право, а

...
Достъпът до вода е обявен за изконно човешко право, а
Коментари Харесай

Пет пъти по-високи глоби, ако не плащаш на ВиК: Министър Нанков обясни как вече ще ни спират водата, ако не сме коректни

Достъпът до вода е разгласен за изконно човешко право, а отговорност на ВиК операторите е да подсигуряват услугата по даване на качествена вода с обезпечено количество непрекъснато, след което потребената вода да бъде пречистена и отведена назад в природата. Това заяви министърът на районното развиване Николай Нанков в телевизионния ефир през днешния ден, предадоха от пресслужбата му.

Доставянето на естествения запас до клиента е услуга, за която се генерира такса по съставни елементи, подсети той.  Понастоящем тук-там част от потребителите са нелегално присъединени към мрежата или не заплащат за получаваната услуга, обърна внимание Николай Нанков. Затова в Закона за ВиК, който се чака да бъде подготвен до два месеца и ще бъде подложен на необятно публично разискване, ще бъде заложено петкратно увеличение на глобите за неточните консуматори, заяви районният министър.

За тези, които не заплащат и откажат да бъде инсталиран водомер, ще се планува опцията услугата да не бъде предоставяна и те да бъдат изключвани от водопреносната мрежа. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат обезпечени различни благоприятни условия – посредством публични водоизточници. 

По време на диалога министър Нанков се съгласи, че обезпечаването на вода за обществено уязвимите консуматори може да бъде обвързано и с посещаването на просветителни институции от техните деца, като това също ще бъде подложено на социална полемика.

Регионалният министър подсети, че промяната във водния бранш е заложена през 2009 година, по време на първия мандат на кабинета „ Борисов “, като в нея е избран предел на обществена търпимост цената на услугата по водоснабдяване от 2,5% от междинните приходи на потребителите. В законопроекта за ВиК този предел се резервира и цената няма да нараства над него. За обществено най-уязвимите консуматори ще бъдат обезпечени гратис до 1,5 куб. м вода на месец, което се равнява на 50 литра дневно. Ще има плавна канара с съответни тласъци и бонуси за другите обществено уязвими групи, които заплащат отговорностите си към операторите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР