Достъпът до пристанището в Александруполис означава достъп на страната ни

...
Достъпът до пристанището в Александруполис означава достъп на страната ни
Коментари Харесай

Христов: С Бургас-Александруполис получаваме достъп до световния петролен пазар

Достъпът до пристанището в Александруполис значи достъп на страната ни до международния петролен пазар. Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов по Нова ТВ.

„ За момента Черно море е затворено море. Само Босфорът е връзка със Световния океан и можем де факто да доставяме петрол единствено от източници, които са в региона на Черно море, което главно е Русия. С достъп до пристанището в Александруполис ще получим достъп до международния петролен пазар ”, акцентира министърът.

Той изясни за какво се възвръща петролопроводът Бургас-Александруполис: „ Това е нашата систематична тактика, която прилагаме за диверсификация на енергийните източници. Приложихме това нещо в доставките на газ, приложихме го и в областта на нуклеарното гориво, прилагаме същото и при доставките на нефт. Идеята е да имаме достъп до международен пазар ”. По думите му планът няма да обслужва съветски ползи, защото петролопроводът, свързвайки рафинерията с пристанището в Александруполис, ще разреши разтоварването на танкери от определени от страната ни източници от международния пазар, добави Христов.

Бюджет за плана към момента не е направен, само че след подписването на меморандума в Гърция е основана работна група, която да се заеме с тази задача, сподели още отрасловият министър. Очакванията обаче били планът да е стопански доходоносен за България. „ Въпросът не е в цената. Въпросът за нас е стратегически - желаеме ли да имаме самостоятелни доставки на нефт ”, акцентира Росен Христов. По груби сметки този план ще коства на страната ни няколкостотин милиона евро.

Министърът съобщи, че при започване на 2024 година би трябвало да е безусловно ясно дали планът ще започва. Изграждането обаче няма да приключи до края на идната година. „ Има разновидности за краткотрайно решение по море да доставяме за някакъв относително къс интервал неруски нефт, до момента в който петролопроводът бъде построен ”, изясни Христов.

Той разяснява и корупцията в областта на енергетиката, която стана мотив и за втория лист със глобени българи по закона „ Магнитски ”. Обяснението е, че в ресора се борави с големи суми. Министърът изясни, че точно по тази причина е освободил и управлението на АЕЦ „ Козлодуй ” още при встъпването си в служба. Причината била отчети, които сочели, че остарялото управление попречва процеса по диверсификация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР