Достъпът до Паметника на Съветската армия в центъра на София

...
Достъпът до Паметника на Съветската армия в центъра на София
Коментари Харесай

Трайков поиска да се премахнат палатките на Манолова пред Паметника на Съветската армия

Достъпът до Паметника на Съветската войска в центъра на София може да бъде стеснен, защото оборудването е рисково. Предписание за слагане на строителна ограда и за разглобяване на рисковите детайли от монумента е изпратено до регионалния шеф на София Вяра Тодева, оповестяват от.

То е издадено от регион " Средец ", на чиято територия се намира паметникът. За това заяви районният кмет Трайчо Трайков. Това не е първото такова наставление, издадено то региона. До момента обаче те не бяха изпълнявани от регионалните шефове.

" Вчера специалисти от регион " Средец " изготвиха следващ констативен протокол за положението на така наречен " Монумент монумент на руската войска ". Вече е изпратено на регионалния шеф с наставление за незабавни ограничения за ограничение на достъпа на жители наоколо до оборудването, посредством слагане на строителна ограда и разглобяване на рисковите детайли ", написа Трайков във Фйсбук. По думите му, регионалната шефка е уверила, че " поверената ѝ администрация ще реагира съответно, за разлика от всички предходни случаи, когато сходни наставления, актове и заповеди са пренебрегнати или обжалвани по правосъден ред и не са изпълнявани, даже когато съдът е потвърждавал основателността им ".
Без палатки и шатри
От предходната седмица към Паметника на Съветската войска има палатков лагер на " Левицата ", вдигнат от Мая Манолова за да се спре възможното му разглобяване. Караули дават и симпатизанти на " Възраждане ", които пазят паметника и през нощта. В отбраната на монумента се включиха и симпатизанти и членове на управлението на Българска социалистическа партия.

Според Трайков палатките и шатрите на бранителите на монумента би трябвало да бъдат отстранени. Мотивът му е, че съгласувателното писмо за акцията на бранителите на паметника, издадено от Столичната община, категорично не разрешава слагането на " преместваеми обекти като шатри, палатки и други сходни ".
Процедурата по преместването се оказа мудна
В началото на август регионалната шефка Вяра Тодева официално даде начало на процедурата попреместването на Паметника на Съветската армияв осъществяване нарешениена Столичния общински съвет от март тази година. Седмица по-късно обаче се оказа, че изчезнали строителни бумаги, както и потребността от спомагателни експертизище забави демонтиранетона фигурите и преместването им в Музея на социалистическото изкуство. Според Тодева този развой няма по какъв начин да завърши до края на годината.

За обезпечаването на строителните бумаги би трябвало да се направи проучване на монумента. До момента такова е правено единствено на облицовката на постамента. Именно то сподели, че плочите са рискови и на това се основава и предписанието на регион " Средец " за ограничение на достъпа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР