Достъп до COVID зоните имат не повече от 1% от

...
Достъп до COVID зоните имат не повече от 1% от
Коментари Харесай

Д-р Виктория Чобанова: Достъп до COVID зоните имат не повече от 1% от хората

Достъп до Коронавирус зоните имат не повече от 1% от хората. Това разяснява пред доктор Виктория Чобанова, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите ѝ Огромна част от тези зони не работят по регламентираните за тях правила.

" Със сигурност не пречат, само че и не работят. Достъп до тях имат не повече от 1% от хората ", счита тя.

В множеството случаи там се вършат проби и по-късно пациентите се връщат назад към персоналните лекари. Малко са местата, където се вършат прегледи и проучвания, а за лекуване въобще не може да се приказва, уточни доктор Чобанова и добави:

" За мен тези Коронавирус зони не се сътвориха, с цел да работят, а да се каже, че просто нещо е направено. "

Тя разяснява още, че " за 2 години Лекарският съюз не съумя да контракти механизъм за обзор на пациентите при разболяване на общопрактикуващия им доктор ".

" Много постоянно се случва действително пациенти да останат без доктор за времето, през което техният доктор отсъства. Не приказваме единствено за Covid. Трябва да бъде регламентирано за тези пациенти къде да вървят и къде да търсят здравна помощ ", разясни експертът.

Личните лекари понижават с 400 годишно. С тези темпове след 5 години няма да има общопрактикуващи лекари, изрази паника доктор Чобанова.

По думите ѝ епидемията е в разгара си и със строгите ограничения можем да отложим отчасти нещата, само че не и да спрем епидемията.

Относно протичането на новия вид Омикрон общопрактикуващият доктор означи, че процентът на тежките случаи е по-малък, имунизираните и преболедувалите го карат по-леко, само че има и такива, които са непреболедували и го прекарват безсимптомно, както и двойно имунизирани, които прекарат тежко болестта.

" Аз персонално все още грип не съм засякла. На този стадий съгласно мен към момента няма. Но има други циркулиращи, нормалните инфекции, които минават за 3-4 дни, баналните ", добави доктор Виктория Чобанова. Такива по думите ѝ са към половината от пациентите със симптоматика на вирусна зараза, за разлика от предходната година, когато всичко е било единствено Коронавирус.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР