Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона

...
Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона
Коментари Харесай

Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време лиши на депутатите да пуснат в деяние закона за персоналния банкрут, само че това е на път да се реализира.

Правната комисия към Народното събрание одобри отпадането на „ безконечния дебитор “. По този метод се приема десетгодишна отминалост на отговорностите на физическите лица. Давността няма да се ползва в тъкмо избрани случаи. Точно тук, всеки съд може да пояснява друго „ избраните случаи “. При всеки един случай е допустимо „ в случай че “.

 

10-годишната безспорна погасителна отминалост на частните отговорности на физическите лица беше призната на второ четене от Народното събиране с смяна на Закона за отговорностите и договорите.
`); break case width
Тя ще важи освен за новите, само че и за заварените задължения.

С признатите промени с приключването на 10-годишния давностен период да се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането на отминалостта, стига те да не са отсрочени или разсрочени.

Колекторските компании не са съгласни с „ Абсолютната отминалост “ и съгласно тях закона няма да отстрани безконечния дебитор.

Това значи, че след приключването на периода от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последствия от обстоятелството, че не са погасили задължението си, а кредиторите им ще изгубят парите си вечно.

Става дума за задължения както към банки, компании за заеми и комунални сдружения, по този начин и към всевъзможен различен тип кредитори, в това число други физически лица.

Законопроектът планува шест изключения, в които отминалостта няма да се ползва и те си остават висящи. Това са:

– от комерсиалната активност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в сдружение, решили да обединят своята дейност;
– за непозволено увреждане;
– за безпричинно обогатяване;
– за издръжка;
– за трудово възнаграждение;
– за компенсации по Кодекса на труда.

Гратисният интервал за влизането в действие на новите текстове е скъсен от 6 на 3 месеца.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР