Доста по-рано, отколкото го очаквахме, но факт. Имаме вече цветна

...
Доста по-рано, отколкото го очаквахме, но факт. Имаме вече цветна
Коментари Харесай

Китайската автоматична станция направи първа цветна снимка от повърхността на Луната!

Доста по-рано, в сравнение с го чакахме, само че факт. Имаме към този момент цветна фотография от Луната, направена от автоматизираната лунна станция “Чанг’ е 3 ”, която кацна на повърхността на естествения ни сателит преди броени часове.

Това са първите фотоси, които земен уред прави на повърхността на Луната след близо 37 години липса на лунни кацания.

И още вести от “Чанг’e 3 ” – напълно скоро след кацането той разпростра слънчевите си акумулатори. Китайските експерти удостоверяват, че електрозахранването е в нормата.

Все още следва огромното събитие – извеждането на лунохода отвън спускаемия уред и независимото му напредване. То ще стане факт след няколко часа.

 First Color Photo from Moon

Първа цветна фотография от повърхността на Луната, направена от “Чанг’e 3 ”. Photo: CNSA

Причината за забавянето е, че първо спускаемият уред би трябвало да изхвърли отвън себе си остатъчното гориво.

Съгласно информация от интернет, ще изминe през целия ден, преди луноходът и спускаемият уред да създадат фотоси едни на други. Събитието ще бъде излъчено по малкия екран.

Както към този момент беше упоменато неведнъж, кацането на “Чанг’e 3 ” на луната беше първото меко кацане на Луната, извършено след близо четири десетилетия насам. След като луноходът бъде изведен на лунната повърхнина, това ще бъде шестият луноход в историята на човечеството, който ще се “разходи ” на Луната.

Съюз на съветските социалистически републики за пръв път доставя луноход – “Луноход 1 ”, през 1970 година. След това през 1971 година на Луната е доставен и първият американски луноход – по време на задача “Аполо 15 ”. Този луноход е предопределен да транспортира хора – задача, която извършва сполучливо. Още два лунохода политат по време на пилотираните задачи “Аполо 16 ” и “Аполо 17 ”.

През 1973 година на Луната е доставен последният луноход – “Луноход 2 ”, от Съюз на съветските социалистически републики. От тогава до ден сегашен на Луната не е имало луноходи, нито американски, нито руски (после руски). След започването на амбициозна стратегия за проучване на Марс от 1997 година е имало кацания на 4 американски марсохода. Последните два – “Опортюнити ” (кацнал 2004 г.) и “Кюриосити ” (кацнал 2012 г.) работят на Марс до ден сегашен.

Луноходът на Китай, прочут под името “Нефритен заек ”, е шестият луноход, който ще учи Луната – първият за Китай, първият за 21-ви век, първият със модерна инсталация.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР