Доскорошният премиер на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република

...
Доскорошният премиер на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република
Коментари Харесай

Ерсин Татар и Мустафа Акънджъ на втори тур на президентските избори в Северен Кипър

Доскорошният министър председател на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) Ерсин Татар получи най-вече гласове на създадените през днешния ден президентски избори в Северен Кипър, само че не съумя да получи безусловно болшинство и бъдещият водач на кипърските турци ще бъде избран на втория тур на 18 октомври сред Татар и сегашния президент Мустафа Акънджъ, оповестяват кипърските медии.

По дефинитивни данни при преброени 100 % от бюлетините Ерсин Татар, който е претендент на Партията на националното единение, получава 32,35 %. Досегашният президент и самостоятелен претендент Мустафа Акънджъ събира 29,84 %.

Избирателната интензивност беше рекордно ниска - 54, 72 %.

С 50,1 % " не " кипърските турци отхвърлят предлагането за конституционни промени за увеличение на броя на съдиите във висшия съд на СКТР, което беше подложено на референдум дружно с президентските избори.

Ерсин Татар е считан за претендент, подкрепян от Турция. Изборите в СКТР се възприемат като изключително значими, тъй като Татар е по-скоро последовател на трайното делене на Кипър на две страни, до момента в който Акънджъ е на страната на възобновяване на диалозите за сливане на разделения от 1974 година остров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР