Доскоро затворниците с хепатит В и С не е можело

...
Доскоро затворниците с хепатит В и С не е можело
Коментари Харесай

Проф. Антонов: Големият процент болни с хепатит В и С е в затворите

Доскоро пандизчиите с хепатит В и С не е можело да бъдат лекувани поради условията на НЗОК за наложителна хоспитализация. Това сподели ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология проф. Красимир Антонов пред Bulgaria ON AIR.

„ Представете си за всеки един пациент по двама охранители, които се сменят на 8 часа в болница. Това логистично е невероятно. Затова Министерството на правораздаването се обърна към нас за помощ и дружно с пациентските организации започнахме да работим по специфични стратегии, с цел да достигнем до тези хора. Благодарение на общите ни старания успяхме в Здравната каса да въведем опцията да се изписват протоколи за скъпоструващо лекуване след амбулаторен обзор “, сподели проф. Антонов.

Той посочи, че в случай че междинната периодичност на заболеваемостта в страната с хепатит В и С е 0,5% - 1%, то в пандизите е 22%.

„ Причината за този висок % е в татуировките, които имат по себе си “, сподели проф. Антонов.

Според ръководителя на Сдружение „ ХепАктив “ Силвана Лесидренска всяко нарушаване на целостта на кожата като татуировки и микроблейдинг, както и стоматологични процедури може да доведат до заразяване с хепатит В или С.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР