Доскоро такъв сценарий изглеждаше твърде пресилен, за да се приеме

...
Доскоро такъв сценарий изглеждаше твърде пресилен, за да се приеме
Коментари Харесай

Германия се стреми да предотврати превземането на съдебната система от крайната десница

Доскоро подобен сюжет изглеждаше прекомерно преувеличен , с цел да се одобри съществено, написа „ Politico “. Популистки властнически водач печели федералните избори в Германия и малко откакто поема властта, стартира да назначава нови фрагменти (свои поддръжници ) в Конституционния съд , с които си слагат за цел да разрушат основите на демокрацията в страната. Подобни сюжети се разиграха в Полша и Унгария, където десни популистки държавни управления завоюваха избори и по-късно започнаха да подкопават независимостта на съдилищата. Сега германците се притесняват, че поради въздействието на крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ и неналичието на задоволително поддръжка по отношение на ръководещото съдружно държавно управление , това може да се случи и в тяхната страна.

Редица немски политици все по-често изследват методите за подсилване на демокрацията в страната, като гледат на Полша и Унгария като на поучителни истории . Най-новото предложение е наредбите, които контролират активността на Конституционния съд на Германия, да бъдат записани в самата Конституция, затова всяка смяна на тези разпореждания да изисква парламентарно болшинство от две трети. Понастоящем тези промени изискват нормално болшинство.

„ Грипен сезон за демокрацията “

Предложението за наредбите , касаещи правосъдната система , илюстрира възходящата паника измежду доста германци от възхода на „ Алтернатива за Германия “ – партия, която става все по-популярна, даже когато идеологията  ѝ става все по-радикална . В момента партията е на второ място в народен мащаб, което значи, че в множеството райони на някогашната Източна Германия, където през септември ще се проведат избори, тя води в изследванията.

„ Хората осъзнават, че това е нещо като грипен сезон за демокрацията. В момента нещата стават рискови. Затова хората се замислят за „ имунната система на демокрацията “, изясни Улф Бюрмайер , немски специалист по конституционно право.

Следвоенната конституция на Германия – основана, с цел да се избегне повтаряне на нацисткото минало , съдържа разпореждания, които не разрешават на една антидемократична партия да употребява демократични средства, с цел да се издигне на власт. Партиите, които се смятат за антидемократични , могат да бъдат лишени от държавно финансиране или да бъдат изцяло неразрешени . Въпреки че правните спънки за сходни ограничения са доста, в Германия интензивно се разрастват дебатите дали държавното управление би трябвало да се опита да забрани активността на  „ Алтернатива за Германия “. В последна сметка обаче решението дали партията може да бъде неразрешена ще бъде взето от съдиите от Конституционния съд. Съдиите от Федералния парламентарен съд на Германия имат 12-годишен мандат и, с цел да се подсигурява тяхната самостоятелност, те не могат да бъдат преизбирани. Политици както от лявоцентристките, по този начин и от дясноцентристките партии се изрекоха в интерес на това сходни правила да бъдат застъпени мощно в Конституцията . Въпреки този явен консенсус не е ясно дали водачите на консервативната съпротива в немския парламент, в атмосфера на възходяща партийна злоба, ще дадат на ръководещата коалиция нужните за това гласове.

„ Ние сме доста внимателни, когато става въпрос за по-нататъшни промени на конституцията, “, съобщи неотдавна в Народното събрание Фридрих Мерц , водач на дясноцентристкия „ Християндемократически съюз “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР