Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите

...
Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите
Коментари Харесай

Дошла е офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16, обяви Заков

" Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70 ". Това сподели пред публицисти министърът на защитата в оставка Драгомир Заков след съвещанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. На него министърът разяснява, че подписаното изменение и допълнение по контракта от 2019 година не трансформира общоприетите общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Министърът добави, че сега получената оферта се преглежда.

" Това е предложение за контракт, който би трябвало да се придвижва към Народното събрание ", посочи Заков. Той уточни, че има периоди, които са къси. До началото на ноември тази година би трябвало да се отговори на предлагането.

" Подписаното изменение и допълнение не трансформира общоприетите общи условия за контракта за доставка на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка, сподели още министърът.

Заков посочи, че не се усилва цената на подписания през 2019 година контракт за доставка на самолетите и поддръжката им.

" Това, че се преразпределят средствата, не трансформира крайните стойности по контракта ", посочи той. По думите му парите нито се усилват, нито се понижават.

" С препоръчаното изменение не се понижават и заложените качества във въоръжената система на самолети F-16 Block 70 ", добави министърът в оставка. Според него даже има много надграждане по някои от детайлите, което е в интерес на България, без да се покачва цената. Това, което се трансформира по контракта, покачва качествата на самолетите ", изясни Заков.

От думите на министъра стана ясно, че без одобрение на това допълнение от Народното събрание, осъществяването на плана не може да продължи.

На свое съвещание на 6 юли Министерският съвет в оставка утвърди контракт за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB " Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка " (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на съображение член 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този контракт.

От Министерски съвет оповестиха тогава, че след влизане в действие по изискванията на Закона за интернационалните контракти на България, изменението ще даде опция за усъвършенстване на осъществяването на подписания контракт за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на Съединени американски щати без увеличение на финансовите отговорности за българската страна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР