Досегашният заместник – председател на ГС на БСП в София

...
Досегашният заместник – председател на ГС на БСП в София
Коментари Харесай

Паргов: Нинова 2:1, Иван Таков, син на Янчо и внук на Пеко е новият шеф на БСП – София

Досегашният заместител – ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в София Иван Таков беше определен със 157 на 7 гласа за нов началник на градската организация на алените . Смятаните за претенденти на централата напуснаха борбата преди финалната права.

Това е втора победа на досегашния водач Калоян Паргов над Корнелия Нинова , откакто той изиска и получи доверието на съветниците и остана началник на групата на социалистите в Столичния общински съвет.

В прессоъбщението на Позитано 20 за избора на нов ръководител на градската организация обаче, кой знае за какво, изненадващо се появи теза, че щяло да има нов, т.е. този избор очевидно се чака да бъде още един от централата на Българска социалистическа партия.

43-годишният Таков, който има 19 години партиен стаж, е приключил легенарданата 133-та съветска гимназия до Народното събрание, а след това се дипломира със компетентност Финанси в фамозния университет Макгил в Монреал. Прави следдипломна подготовка в Българска народна банка, работил е като шеф в бавка и като шеф на задграничен капиталов фонд.

От 2020 година, след предходния опит на Нинова да смъкна Паргов на конференция на стилочните социалисти, Таков е негов заместител в Градския съвет на Българска социалистическа партия. На първата си конференция той съобщи, че идва, с цел да потуши напрежението при алените. Той е и замшеф на групата им в столичния парламент.

 

" Скандалите, обвиняванията, низките пристрастености - те са за враговете ни. Ние тук сме приятели. Всички до един. Искам да сме обединени, да сме дружно, да сме мощни. А кавгите и интригите не ни вършат мощни. Напротив! Отслабват ни. Изхабяват силата ни ", безапелационен е новият ръководител на Българска социалистическа партия – София.

 
" Трябва да бъдем приятели в същинския смисъл на думата. Трябва ни и предпочитание за работа. Трябва ни религия, че можем да се оправим с всичко и да вървим напред ", съобщи Иван Таков.

 
" Първата и най-важна задача е да успокоим пристрастеностите, да се смирим и да възстановим другарските си взаимоотношения. На всички равнища ", посочи определеният за ръководител на Софийската организация на Българска социалистическа партия и добави, че задачата е да не се разделяме на работещи и оценяващи, а всеки на управителна позиция да има своето място и отговорност за реализиране на набелязаните цели.

 

 Втората задача, която открои Таков е да се дефинират задачите, които столичните социалисти желаят да реализират до локалните избори през есента на 2023 година.

  " Предстои ни да изготвим платформата, с която Българска социалистическа партия ще се яви на локалните избори в София в края на идната година. Много деликатно би трябвало да обмислим и да определим формулата за присъединяване в борбата за кмет на София и вероятните съдружни сътрудници ", уточни Иван Таков.

Третата задача, която сложи той е да бъде извоювана борбата за историята.

ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА

 
Новият началник на Българска социалистическа партия – София Иван Таков е трето потомство алена звезда – наследник е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, само че не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама именити за Българска социалистическа партия дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент – 15 години е заместител - ръководител на Държавния съвет на Народна република България, и на Вълка Горанова, която се издига до заместител – кмет на София – тогава длъжността се назовава заместител – ръководител на Столичния градски национален съвет.

 

Пеко Таков е измежду рекордьорите по депутатски мандати в нашата история – 11, освен това цялостни. От 1945 година е началник на селскостопанския отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия, от 1948 година е създател и ръководител на Централния кооперативен съюз. Става министър на търговията в първия и остава във втория кабинет на Тодор Живков – това са годините от 1962 до 1971 година Междувременно водачът го издига и в суперклуба на соца – за член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

 

Когато оглавява Държавния съвет, в този момент това е президентския пост, Живков прави Пеко Таков собствен заместител, какъвто той остава до 1986 година, както и Герой на Народна република България.

През 1982 година обаче го освобождава от Политбюро. Официално мотивировката са здравословни аргументи – тогава Таков е на 73 година Неофициално обаче всички са наясно, че действителният мотив е карцерът и процесът против сина му Янчо Таков. Тогава той, бащата на Белослава, прочут на старите софиянци просто като Доктора, и техни другари са арестувани за импорт на няколко кожени палта от Турция. Съдени са и

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР