Досегашният вицепремиер Петер Пелегрини ще оглави кабинета в Словакия, след

...
Досегашният вицепремиер Петер Пелегрини ще оглави кабинета в Словакия, след
Коментари Харесай

Социалдемократът Петер Пелегрини ще е новият премиер на Словакия, обяви президентът

Досегашният вицепремиер Петер Пелегрини ще оглави кабинета в Словакия, откакто държавният началник Роберт Фицо подаде оставка. Това разгласи президентът Андрей Киска в послание от резиденцията си.

След среща с Пелегрини Киска изясни, че в Народното събрание няма болшинство, което да желае предварителни избори, а Словакия е парламентарна република и той ще се съобрази с тази настройка. Киска ще одобри оставката на Фицо в 15:30 ч. българско време.

Вчера Фицо разгласи, че е подготвен да подаде оставка, само че сложи изискване на партията му, " Смер ", да се разреши да избере приемника му. Решението на Фицо да напусне поста следва две оставки в кабинета му - на считания за значим кадър в партията му Роберт Калиняк (вътрешен министър) и Марек Маджарич (министър на културата).

Политическата рецесия в Словакия стартира след убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк в края на февруари.

Киска се срещна с Пелегрини в резиденцията си в 13 ч. словашко (14 ч. българско) време, малко преди кабинетът на Фицо да стартира предстоящо изключително съвещание. След срещата си с Киска обаче разгласи, че ще се върне при президента, дружно с Фицо, в 15:30 ч. българско време.

Пелегрини, член на партията и някогашен ръководител на Народното събрание от края на 2014 до 2016 година, зае вицепремиерския пост преди съвсем две години, откакто беше първо народен представител (2006-2012 г.) и министър на образованието, науката, научноизследователска активност и спорта (от юли до ноември 2014 г.).

Според словашкото издание " Денник " Пелегрини е дал 79 подписа на депутати (при общо 150 места в парламента), които го поддържат, а това му подсигурява болшинство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР