Досегашните заместник-кметове са освободени, бюджетът за 2024 годна трябва да

...
Досегашните заместник-кметове са освободени, бюджетът за 2024 годна трябва да
Коментари Харесай

Станчовата алея във Варна е затворена за движение на хора и коли заради свлачище

Досегашните заместник-кметове са освободени, бюджетът за 2024 годна би трябвало да е показан на кмета в работен вид до петък, в приюта в Каменар ще има промяна на управлението, следва незабавна среща с Областната администрация за брегоукрепването и Морската градина

Пълна готовност на дирекциите по подготовката на плановете за 100 милиона лв., които Община Варна ще получи от държавния бюджет, разгласи кметът Благомир Коцев по време на първата за годината работна оперативка. Заданията за планиране са разпределени на експертите от Дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ и Оперативна програма „ Инвестиционна политика “, както и по други отраслови дирекции.

Бюджетът за 2024 година би трябвало да е подготвен в работен вид до петък

Още в петък на кмета Благомир Коцев би трябвало да бъде показан работният вид на бюджета на Община Варна за 2024 година В момента специалисти от всички дирекции уточняват целите в разпределянето на средствата.

Продължава съгласуването на графиците за уличните поправки, които би трябвало да приключат през месец април. До 17 януари е и срокът за правене на цялостния отчет за положението на уличното осветяване. По него работят отрасловите дирекции и районните кметове.

Отново с районните администрации ще има нарочна среща за положението на междублоковите пространства и вероятните строително-монтажни работи по тях. Десетки детски площадки са в незадоволително положение, а строителните действия някъде към момента не са почнали, тъй като липсват реализатори, рапортуваха специалистите.

На дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ е предоставен цялостен разбор на положението на 41 подлеза в града. Много от оборудванията са обект на непрекъснати вандалски прояви. Платформите в подлезите се ремонтират и два-три дни по-късно в общината още веднъж постъпват сигнали, че не работят поради хулигански прояви, рапортуваха специалистите. Недовършените подлези в кварталите „ Младост “ и „ Владислав Варненчик “ също са непрестанен обект на вандализъм. В регион „ Младост “ има нови провали – откраднати са кабелите на подлезите на бул. „ Република “ и на Автогарата, стана ясно по време на работната среща през днешния ден.

По отношение на видеонаблюдението Общината има техническа подготвеност да сложи повече от авансово плануваните 16 камери на сериозни места, където се образуват нерегламентирани микросметища. Броят им може да бъде нараснал на 24. Локациите ще бъдат избрани до края на тази седмица, с цел да стартира монтирането на камерите в идващите дни.

На районните кметове беше подредено да приготвят графиците за работа по отношение на утежняването на метеорологичните условия на територията на общината довечера и на следващия ден. Ще се работи по създадения План за деяние при бедствия и повреди. Информацията ще бъде предоставена на дежурните към Общината по региони, с цел да са в помощ на жителите в извънработно време.

Отчетено бе и положението на ската, граничещ с крайбрежната алея. Там е належащо генерално решение и изцяло брегоукрепване  – нещо, което е в пълномощията на страната. Затова Община Врана ще изиска среща с Областна администрация, с цел да се предложи комисия за проучване на целия регион и на изключително рисковите места.

В Морската градина също има компрометирани уреди, регистрирано беше на оперативката. Става дума за стълбища, парапети, алеи и подходи към крайбрежната алея. Има срутване на скатове, подпорните стени тук-там са изграждани с дървени трупи, има заплаха за преминаващите, сигнализираха специалистите. На тези места би трябвало да се търси дълготрайно решение за подсилване, като първоначално се изиска и мнение от Геозащита.

Известната на варненци Станчова алея в края си, в посока курортите, е оповестена за свлачищна зона и е затворена за прекосяване на коли и пешеходци. Забранителните табели обаче непрестанно стават обект на похищения и жителите не престават да минават по нея, макар че е рискова.

Във връзка със постройката на бул. „ Сливница “ 20, която е в центъра на публичния интерес към този момент втора седмица, стана ясно, че във връзка с разрушената ограда обектът към този момент е спрян. До Министерството на културата е изпратено писмо с искане за отговор дали разрушената ограда е част от обекта – монумент на културата като повсеместен отбор със постройката. В плановата документи на обекта оградата, както и шадраванът в двора на къщата, не са упоменати. Собствениците са получили позволение за градеж, само че през 2021 година то е отказано от Министерството на културата, стана ясно на срещата. Документите са връщани няколко пъти, само че все още има виза за смяна предназначението на постройката и позволение от регион „ Одесос “ за създаване на преместваем обект (стъклен павилион - зимна градина).

 

Благомир Коцев изиска цялостен лист на постройките – монументи на културата във Варна. В него би трябвало да има информация за всеки обект от листата на Национален институт за недвижимо културно завещание - до каква степен е стигнала администрацията в издирването и връзката със притежателите. Големият брой наследници и невъзможността те да бъдат издирени е едната част на казуса. Другата е цялостната индиферентност на някои от притежателите да стопанисват имуществото си, до момента в който не стартира осъществяването на капиталовите им планове, е констатацията на специалистите. Други притежатели съзнателно поддържат фасадите, споделиха още те. В обектите, които са напълно частна благосъстоятелност, Общината не може да предприеме ограничения даже за тяхното ограждане и обезопасяване. Най-много такива здания има в регионите „ Одесос “ и „ Приморски “. Ще се приготви предложение до Общинския съвет за смяна на наредбата за прилагане и възнаграждение на тротоарното право във връзка с рисковите здания и градежите.

Комисията за естетизация на градската среда, която е съвещателен орган към Дирекция „ Култура и духовно развиване “, има потребност от актуализация на състава са и от по-регулярни срещи, беше решено още на днешната оперативка.

 

Няколко варненски учебни заведения ще аплайват за финансиране от Министерството на образованието и науката за създаване или главен ремонт на физкултурни салони и открити спортни площадки. Вече са утвърдени и обектите по Плана за възобновяване и резистентност. За Варна те са за над 34 млн. лева и плануват съществени поправки, саниране и създаване на нови учебни пристройки. Реалните строително-монтажни действия ще стартират най-рано през лятото.

 

Сменят управлението на приюта в Каменар

 

Ръководството на приюта за безстопанствени кучета в Каменар ще бъде заменено, стана ясно през днешния ден. Ще бъде спешно ремонтиран единият от колите, който се употребява за залавяне на безстопанствените кучета. Търси се вид за слагане на специфичен резервоар, който да бъде оборудван по този начин, че да дава отговор на условията за осъществяване на характерни ветеринарни действия. Ще се възобновят диалозите с неправителствените организации, ще стартира и осведомителна акция, безапелационен бе кметът Благомир Коцев.

 

От Оперативна програма „ Транспорт и автоматизирана система за контролиране на уличното придвижване “ (ОП ТАСРУД) желаят промяна на всички валидатори в колите на градския превоз. Досега са заменени 66 устройства. Причината за желаната замяна е, че старите са непрестанен обект на вандалски прояви, а ремонтът им е безценен. Новите са по-устойчиви на механични повреди и оферират опция за разплащане с банкова карта. Това ще улесни пасажерите, а общината ще спести средства от непрекъснати поправки на устройствата, обявиха още от ТАСРУД. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР