Досега в България не са провеждани кампании за скрининг за

...
Досега в България не са провеждани кампании за скрининг за
Коментари Харесай

Изследват безплатно за рак на дебелото черво до края на годината

Досега в България не са провеждани акции за скрининг за рак на дебелото черво, макар многократните апели от страна на експерти. Това разяснява в предаването „ Директно “  на Bulgaria ON AIR Проф. Д-р Галина Куртева, шеф на Клиниката по химиотерапия в УСБАЛО, София.
Скринингът дава доста високо равнище на надзор над болестта, а методът е на ниска цена, наличен и елементарен за осъществяване, акцентира тя.
„ Идеята на скрининга е да откри ранното разкриване, когато болестта е лечимо и не се изисква толкоз финансов запас, що се касае за заболяване в предплатил етап “, изясни проф. Куртева.
До мемнта 500 хиляди лв. влага в акцията Фондация „ Лъчезар Цоцорков “. Причината – ранната диагностика, хващането на болестта допустимо най-рано, когато още може да бъде лечимо и подобряването на качеството на живот на хората, сподели Елена Джамбазова от фондацията.
„ Ние имаме и една доста по-лична причина да вършим това. Вдъхновителят и патронът на нашата фондация, починалият проф. Лъчезар Цоцорков. Не съумява да се пребори с това заболяване и неговите наследници биха желали да трансформират ориста на доста други хора и фамилии “, описа тя.
Към момента акцията е налична единствено в София, само че проектите на уредниците са тя да прерасне в национална.
Настоящият скрининг обгръща хората на възраст сред 50-74 години.
Изследванията за рак на дебелото черво би трябвало да се вършат най-малко един път годишно, с цел да могат да се заловен всички първи проблясъци на болестта, безапелационна е още проф. Куртева.
Безплатното тестване за болестта ще продължи до края на тази година, акцентира Джамбазова.
Пълната информация за методите и локациите, където се организират проучванията, може да бъде открита на www.testvai.bg и на телефон 0800 155 80.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР