Досега това бе технология, използвана изключително за бойни самолети, базирани

...
Досега това бе технология, използвана изключително за бойни самолети, базирани
Коментари Харесай

"Боинг" получи разрешение за граждански самолети със сгъващи се крила

Досега това бе технология, употребена извънредно за бойни самолети, основани най-много на самолетоносачи, само че в този момент към този момент ще може да се употребява и в гражданската авиация. Става дума за позволение от американската Федерална авиационна организация (FAA) за компанията " Боинг " да строи цивилен самолети от модела 777, които са със сгъващи се крила.

Това ще се ползва на самолетите от новата серия 777X, които занапред ще се създават. Това би трябвало да бъде първият двумоторен модел под номера 777-8 и 777-9, кадърен да транспортира над 400 пасажери. Машината би трябвало да е и ефикасна при полети на дълги дистанции, заради което се нуждае от изключително дълги криле.

Проблемът е, че на практика няма летища, на които аероплан с подобен обсег може да паркира непосредствено до изходите. Почти няма и хангари с задоволително необятни порти, през които да мине подобен боинг.

Сега към този момент краищата на най-дългите криле, създавани от инженерите на " Боинг ", ще могат след кацане да се вдигнат с 90 градуса нагоре. Специален заключващ механизъм пречи те да се прегънат по време на полет. От FAA са изискали безапелационни гаранции, че това няма да се случи под натиска на въздушния поток или трептения, както и че има конфигурирани достаточно отбрани, пречещи на водача даже да опита да потегли за политане без крилото да е заело вярната позиция. Изискванията включват още дарба крилата да устоят на земята на ветрове със скорост от 120 км/ч, както и прецизна система за разполагане на светлините на самия завършек на крилото.



Тери Бизхолд, основният инженер на компанията, разяснява наскоро, че с помощта на " това красиво крило ще имаме най-ефективният двумоторен аероплан, създаван в историята на комерсиалната авиация ".

Крилата няма да са от алуминий, а от по-леките композитни материали и въглеродни нишки. Така към настоящия обсег на крилата от 212 стъпки (64.62 м) са добавени 23 стъпки (7 метра).

Това не е най-голямата разпереност на крила на пътнически аероплан, тъй като при двуетажния A380 тя е 262 стъпки (80 метра). Но по този начин " Еърбъс " си сътвори и проблем с приемащите летища, тъй като им се наложи да изградят специфични изходи, с цел да могат пасажерите да влизат и излизат непосредствено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР