Дори преди появата на новия вариант на коронавируса - Омикрон,

...
Дори преди появата на новия вариант на коронавируса - Омикрон,
Коментари Харесай

Какви мерки взимат срещу неваксинираните в Европа и по света

Дори преди появяването на новия вид на ковид - Омикрон, Европа беше почнала да се задъхва в борбата със болестта. Заболеваемостта записа върхове в доста страни, хоспитализациите и смъртността започнаха да се усилват и това провокира кошмари за зимните месеци измежду политиците на континента, написа Bloomberg, представена от investor.bg.

Появата на Омикрон разновидността единствено в допълнение усилва несигурността, въпреки че Европа първо би трябвало да се оправи с тежестта на актуалната вълна, която върна блокадите в някои страни.

И този път на прицел са неимунизираните. Германското държавно управление беше едно от последните, които вкара ограничавания за хора, които нямат сложена ваксина против ковид и даже се разисква опцията имунизацията да стане наложителна. В Австрия към този момент публично се приказва за наложителна ваксина, а в други европейски страни ще има и санкции за тези, които откажат да си слагат ваксина против ковид.

Официално тематиката повдигна и ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която разяснява в края на седмицата, че е време общността да разиска наложителната имунизация против ковид.

Стъпката е фрапантна, само че е отговор на фрапантна обстановка, показват от Bloomberg. В Австрия седемдневната заболеваемост доближи равнище от 1100 на 100 хиляди поданици. Това е осем пъти над междинното за последните три месеца. Затова и в края на ноември управляващите в страната върнаха цялостните блокади и от този момент заболеваемостта спадна, само че хоспитализациите още са прекомерно доста.

Данните не са по този начин трагични в други елементи на Европа, въпреки и трендът да е нагоре в Германия, Италия, Нидерландия и Гърция. Причините са комбинация от фактори - студено време и отслабващ имунитет, както и равнището на имунизиране в Европейски Съюз. Страните от общността са сложили общо 640 млн. дози, само че 150 млн. европейци към момента не са имунизирани напълно. Именно имунизирането е политиката, където ще бъдат ориентирани напъните в Европа, предвижда още организацията.

Ето по какъв начин ще работят в някои страни от Европейски Съюз

Германия

Най-голямата европейска стопанска система направи сложен живота на неимунизираните - единствено имунизирани и преболедували ще могат да посещават заведения за хранене, театри и магазини, които не продават артикули от първа нужда. Задължителната ваксина се поддържа както от отиващия си канцлер Ангела Меркел, по този начин и от нейния правоприемник Олаф Шолц.

Гърция

Правителството в направи наложително имунизирането за всички на възраст над 60 години. Всички, които откажат, ще заплащат санкция в размер на 100 евро всеки месец, а събраните по този метод средства ще отиват в специфичен фонд, посредством който ще се финансират лечебните заведения. През ноември се имунизираха едвам 60 хиляди души от 580-те хиляди неимунизирани гърци над 60 години.

Швейцария

Швейцарските управляващи приканиха хората да работят от домовете си, когато е допустимо, откакто не съумяха да създадат наложителна работата от отдалеченост, даже и за неимунизирани. Правителството готви нови ограничавания, само че уточни, че заведенията - питейни заведения и нощни клубове, могат да лимитират достъпа на неимунизирани или хора, които не са боледували от вируса. Швейцария забрани и достъпа на неимунизирани пътуващи от някои страни.

Белгия

Белгийските управляващи също стегнаха ограниченията, въпреки и да няма специфични ограничавания за хората без ваксина. Малките възпитаници ще излязат по-рано във почивка за Коледните празници, а гимназистите ще лимитират присъственото образование. Събитията на закрито за повече от 200 души са неразрешени, а маските стават наложителни за всички над 6-годишна възраст.

Австрия

Страната, която е с едно от най-ниските равнища на имунизиране в Западна Европа, върна блокадите доникъде на декември. След това проектите са рестриктивните мерки да бъдат отстранени за имунизираните и преболедувалите. Но евентуално неимунизираните ще могат да излязат и отидат на работа с отрицитален тест. В страната се обмисля и наложително имунизиране от февруари 2022 година, като санкцията за всички, които го откажат, ще бъде 7200 евро.

Испания

Испания забрани влизането на пътуващи от Англия, които не са изцяло имунизирани. От 1 декември влизането в страната става единствено с доказателство за приключен курс на имунизация против ковид. Сертификати за преболедуване не се признават.

Но рестриктивните мерки за неимунизирани не се ползват само в Европа и стават все по-популярна мярка, изключително при появяването на новия вид. Според проучвания в Южна Африка, където породи омикрон, вероятността за резаразяване е три пъти по-голяма по отношение на предходните разновидности.

От Световната здравна организация (СЗО) разясняват, че на този стадий се вижда, че новият вид е по-заразен, добавя CNBC. Омикрон разновидността е открит в 38 страни по света.

Експертите показват, че в този вид има 30 разновидности в спайкпротеина, употребен от вируса за нахлуване в човешката клетка. Част от тези разновидности се свързват с опцията вирусът да заобикаля имунния отговор. На този стадий е доста рано да се оцени какъв брой тежко протича болестта, показват още от СЗО.

Първите изследвания демонстрират, че признаците са леки, само че и първите пациенти са студенти - младежи, и евентуално протичането при по-възрастни може да бъде по-тежко. Експертите показват, че първоначално при всички пациенти се стартира с леки признаци и при някои от тях болестта завършва по този начин, а при някои даже протича безсимптомно. При други обаче заболяването протича тежко.

В Южна Африка регистрират повишен брой хоспитализации, само че чакат още данни, с цел да бъде проследено дали има растеж и на смъртността.

В страната също се заприказва за наложителна ваксина, която може да бъде въведена при започване на 2022 година. Вече има необятна поддръжка от разнообразни институции и организации. Много компании имунизираха своите чиновници, което увеличи % на имунизации в Южна Африка, отбелязва Bloomberg.

Извън Европа в Съединени американски щати също се залага на наложителната имунизация. Компании с над 100 души имат период до 4 януари 2022 година да имунизират своите чиновници. Около 5% от американците напущат работа, в случай че работодателите ми изискат от тях да си слагат ваксина против ковид, демонстрират данни от изследване през октомври.

В Сингапур пък имат различен метод - неимунизираните заплащат сметката за лекуване против ковид. За болнично лекуване и престой в интензивното поделение тя може да доближи до приблизително 18,4 хиляди щатски $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР