Дори едно-единствено слънчево изгаряне на гърба може да се превърне

...
Дори едно-единствено слънчево изгаряне на гърба може да се превърне
Коментари Харесай

Слънчевото изгаряне на гърба е най-опасно

Дори едно-единствено слънчево изгаряне на гърба може да се трансформира в сериозен проблем с течение на времето.

Резултат на скорошно проучване на университета Харвард сочи, че изгаранията на тази зона от тялото могат да доведат до меланома (най-смъртоносният рак на кожата) в пъти повече от изгаранията на която и да е друга част на тялото ни.

В изследването взели присъединяване хора, които на някакъв стадий са получавали съществено зачервяване на гърба, в резултат на излагане на слънчеви лъчи. Дори при хората, при които изгарянето се случило единствено един път, рискът от появяването на меланома бил с два пъти по-висок от естественото.

При участниците, при които изгаряне имало на краката, ръцете или лицата, също се следил нараснал риск, само че той не бил толкоз забележителен, колкото при тези с изгаряне на гърба.

 b580bb3a67551e23b35b23a872e06369

На какво се дължи този резултат?

Според учените, той може да е предизвикан от обстоятелството, че по принцип гърбовете ни не се излагат толкоз постоянно на слънце, както ръцете, лицето или краката. Когато останем по бански на плажа, внезапно гърбът ни получава часове наред излагане на нездравословни слънчеви лъчи. По този метод интензивното слънце и неочакваната му поява за тази зона на тялото освен покачва риска от изгаряне, само че и от следващо развиване на меланома.

И откакто се оказва, че гърбът ни е доста по-чувствителен към слънцето, в сравнение с останалите елементи от тялото ни, в никакъв случай не би трябвало да забравяме да нанасяме слънцезащита постоянно, когато сме без тениска. Дерматолозите предлагат артикули с широкоспектърна отбрана и фактор най-малко 30 SPF. За да имат резултат обаче, лосионите и спрейовете би трябвало да бъдат нанасяни на всеки два часа или всякога, когато излезем от водата.

Ако в миналото  сте имали съществено изгаряне по гърба, то учените поучават да проверявате кожата си за знаци на меланома на всеки три месеца. Появата на нови бенки, смяна във външния тип на към този момент съществуващи такива, зачервявания и лунички също би трябвало постоянно да ви праща при кожния лекар.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР