Дори да успеем да спазим заложената в бюджета инфлация, няма

...
Дори да успеем да спазим заложената в бюджета инфлация, няма
Коментари Харесай

Бившият министър Никола Стоянов с лоша прогноза за България в еврозоната

" Дори да успеем да спазим заложената в бюджета инфлация, няма да успеем да осъществим критериите за банкет в еврозоната. Нивото на нашата инфлация продължава да е двойно над тази в Европейски Съюз и в еврозоната ". Това съобщи някогашният министър на стопанската система Никола Стоянов пред NOVA NEWS.

Бившият стопански министър изясни, че концепцията за ограничение тавана на цените за артикули от първа нужда се е разминала с осъществяването. " За страдание, самодейността не я виждам като битка с високите цени, а като битка за поддържане на оборотите на търговците. Идеите бяха по-различни – да се покаже къде във веригата на доставки до крайния консуматор се печели прекоремерно доста. Със сигурност и през днешния ден има места, където надценките са големи. Това беше непазарна мярка да ограничим цените на артикули, които да са налични за всеки. За страдание, министерството се трансформира в рекламен сътрудник на веригите ", сподели той.

Относно поръчката на сегашния министър на стопанската система Богдан Богданов да закрие Държавната консолидационна компания (ДКК), Стоянов сподели, че е изключено да загубим някои от предприятията там, които са заложени против заем – " Кинтекс ", " НИТИ ", " Ел Би Булгарикум ". 

Той описа, че преди години Министерският съвет е дал своя вот да се построи държавен комплекс, който да приюти доста от администрацията, която не е имала нужните условия за работа. ДКК е взела заем от Българската банка за развиване (ББР) като е заложила част от предприятията, в това число и ВМЗ " Сопот ", даже " Кинтекс ", който е в забранителния лист за приватизация. " През годините ДКК изплаща заема. Разбира се, това са лихви, които ДКК губи, само че по този начин ѝ е било вменено ", сподели Стоянов.

" Принципал на ДКК е Министерството на стопанската система, само че всички 16 сдружения в холдинга не са непосредствено благосъстоятелност на страната. Това разрешава те да си оказват помощ едно на друго, което не е държавна помощ ", изясни някогашният министър. 

" Две предприятия пипна министърът от началото на мандата си – ДКК и " Ел Би " и в двете към този момент е огромна каша. За пръв път в " Ел Би Булгарикум " облагата е от България. Няма нищо правилно в думите на министър Богданов, че сдружението е ощетено с милион. Печалбата е от това, че се организираха транспарантни процедури с млекопроизводители. Защо, откакто беше назначено нелегално ново управление, цената на млякото от единствената държавна млекопреработвателна компания незабавно се подвигна с 20% ", запита Стоянов. По думите му в този момент сдружението купува от един подозрителен снабдител, който не е производител и не е бил вписан в листата с производителите.

Относно политиката, някогашният министър даде образец със Северна Македония, където заделя 12-13 пъти по-голям бюджет, с цел да притеглят непознати вложители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР