Дори да използвате лаптоп всеки ден, вероятно нямате представа за

...
Дори да използвате лаптоп всеки ден, вероятно нямате представа за
Коментари Харесай

4 скрити функции на лаптопа, които ще заобичате

Дори да употребявате преносим компютър всеки ден, евентуално нямате визия за всички благоприятни условия, които той може да Ви даде. Следващите редове ще Ви разкрият четири от тайните, които всеки преносим компютър с Windows 10 може да Ви предложи. Те ще трансформират настройките на компютъра, с цел да създадат връзката, работата, игрите, сърфирането или извършването на покупки по-лесни и приятни.

 

Тъмен режим

Ако прекарвате доста време пред преносимия компютър, изключително нощем, това може да докара до проблеми с очите, мъчно заспиване и други неприятни последствия. Причината е на първо място в синята светлина, която екраните излъчват. За да се отървете от нея и от последицитe, можете просто да превключите екрана на мрачен режим. Така светлите сектори ще станат тъмни и няма да излъчват толкоз доста нездравословна светлина. Освен това тъмният режим на преносимия компютър ще удължи живота на батерията му.

, с цел да включите мрачен режим, първо би трябвало да отворите менюто с настройките. Намерете менюто за персонализиране и в него изберете настройките на цветовете. Там потърсете опцията Изберете вашия цвят (в Windows™ 11 може да написа Изберете вашия режим). Остава Ви единствено да включите режим Тъмно и сте подготвени да пощадите очите си.

 

Персонализирайте менюто за старт

Стартовото меню е доста комфортно, изключително за функционалностите, които употребявате постоянно и желаете да държите подръка. За тази цел влезте в Настройки > Персонализиране > Старт > Изберете кои папки да се демонстрират в Старт. Ще видите лист с икони, които можете да изключите, в случай че не желаете да ги употребявате, с цел да не се демонстрират в менюто. Ако желаете да включите менюто Старт на цялостен екран, влезте в Настройки > Персонализиране > Старт, след което включете Старт на цялостен екран. За смяна на цвета на менюто Старт можете да отидете на Настройки > Персонализиране > Цветове.

 

Изключете преносимия компютър с плъзгане

Ако желаете да изключвате преносимия компютър си в действителност бързо, имате опция да създадете директен път за бързо изключване с едно плъзгане. Това може да Ви отнеме малко повече време, само че резултатът си коства. Ето какво можете да извършите в Windows 10 и 11.

Кликнете върху Напред. Сложете име на файла по Ваше убеждение (например Плъзни и изключи). Накрая натиснете Готово.

Отворете Файловия управител, кликнете върху досието Windows 10 или 11 и в търсачката в ъгъла горе напишете SlideToShutDown. Трябва да излезе файл с име SlideToShutDown.exe. Кликнете върху него с десен бутон, след това върху Изпрати до > Работен плот (създай къс път).

Сега би трябвало да видите иконата на началния екран. Щракнете с десния бутон върху нея и изберете Свойства. В менюто Пряк път изберете Промяна на икона > OK. Оттук можете да изберете икона, която Ви подхожда, и да я сложите, като натиснете OK > Приложи > OK.

Сега можете да изключите преносимия компютър, като отворите иконата и плъзнете.

 

Изключете разсейването

Ако имате потребност от централизация, а известията по преносимия компютър Ви пречат, използвайте приложението Помощ за фокусиране, с цел да ги изключите. Щракнете върху Старт > Настройки > Система > Помощ за фокусиране и настройте всички вести в листата. Изберете Покажи ми обобщение на това, което пропуснах, с цел да видите известията, които пропускате, когато изключите асистента.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР