Допустимостта на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на

...
Допустимостта на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на
Коментари Харесай

`ВСС ще обсъди второто искане за махане на Гешев в понеделник

Допустимостта на второто искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор ще бъде разисквано от пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) в понеделник.

Служебният правосъден министър има подготвеност още идващия четвъртък да насрочи съвещание на съвета за разискване всъщност на първото искане, по което през днешния ден, в продължение на часове, дебатираха правосъдните кадровици, само че единствено с цел да позволен доказателствени претенции от вносителите на предлагането и от самия Иван Гешев.

По мотив изнесената през днешния ден информация, че идната седмица основният прокурор ще бъде в отпуск, Крум Зарков разяснява, че процедурата ще се развива по този начин, че да не нарушава правата му, само че и няма да се бави голословно.

Най-вероятно още на следващия ден в „ Държавен вестник “ ще бъдат оповестени измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкарва нов механизъм за следствие на основния прокурор и се понижава болшинството за отстраняването му от поста от 17 на 13 гласа.

Тези промени би трябвало да влязат в действие идната седмица, което значи, че при гласуването на настояванията за отстраняването на обвинител номер едно ще са нужни единствено 13 гласа за неговото предварително освобождение.

Преди това Висш съдебен съвет отхвърли настояването на основния прокурор Иван Гешев за отсрочване на разискването на първото искане за отстраняването му.  Дискусията по него всъщност няма да е през днешния ден, тъй като се оказа, че и вносителите на настояването и обвинител номер едно желаят събиране на голям брой доказателства.

Става дума за настояването за интервенция на основния прокурор в следствието, обвързвано с гърмежа до автомобила му на 1 май. Сега бяха позволени след дълъг спор чуване на заместника на Иван Гешев – Борислав Сарафов, който твърди, че Гешев се е намесвал в следствието, заместникът на заместника на Сарафов Ясен Тодоров, който се твърди, че е завел по инструкции на основния прокурор израелския специалист, следователите, които са работили на място, прокурорите, които водят следствието и самият израелски специалист.

Възможно е след това правосъдните кадровици да преценяват да позволен още претенции, само че тази полемика продължава, като преди този момент се гласоподава дали да бъде отсрочено това съвещание поради ангажимент на основния прокурор в Бургас по интернационално събитие и заболяване на неговата адвокатка.

Това искане беше отхвърлено с 14 на 5 гласа, както и да бъде спряна тази процедура, защото основният прокурор сезира Конституционния съд с запитване дали Висш съдебен съвет е законен поради изтеклия си мандат да взема кадрови решения, което също беше отхвърлено.

Междувременно стана ясно, че основният прокурор е подал мнение до Висш съдебен съвет по второто искане за отстраняването му. То почива на нарушаване на етичните правила поради израза „ политически отпадък “, който основният прокурор произнесе на една от конференциите си. Обвинител номер едно твърди, че това определение е извадено от подтекста, че не става дума за съответен политик и по тази причина не може да се възприема като засегнатост, също така било общо умозаключение, което в обществото постоянно се употребило, в това число и в други страни.

Докато течеше съвещанието, правосъдният министър Крум Зарков напусна съвещанието, с цел да отиде да постави печата под Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуален кодекс, който явно президентът Румен Радев е подписал.

Предстои излизането му в Държавен вестник и влизането в действие, което значи, че към този момент ще бъде в действие механизъм за следствието на основния прокурор, както и болшинството за премахване на обвинител номер едно ще падне на 13 гласа.

Това, което следва да научим, е за по кое време ще бъде планувано самото разискване всъщност за отстраняването на Иван Гешев, защото се оказа, че последваща седмица той още веднъж е в отпуск.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР