Допуснатото източване на язовир Студена е най-големият социален катаклизъм за

...
Допуснатото източване на язовир Студена е най-големият социален катаклизъм за
Коментари Харесай

Румен Петков настоява за наказания за безводието на Перник

Допуснатото източване на язовир " Студена " е най-големият обществен прелом за доста десетилетия в Перник. За него би трябвало да се понесе правосъдна отговорност, счита водачът на партия АБВ Румен Петков.

Прокуратурата направи огромна крачка, акцентирайки отговорните институции - две министерства . Да се назоват съответните хора, които предизвикаха това злополучие, тази обществена покруса в един от огромните градове на България, прикани политикът.

Според него отговорност носи и някогашният регионален шеф Ирена Соколова , която бе уволнена. Но уволнението и правосъдното гонене би трябвало да е в качеството му ръководител на Асоциацията по водоснабдяване, какъвто по закон е регионалният шеф на всяка от областите в България, счита Петков.

Според него на второ място отговорност носи и шефа на ВиК, който е позволил най-малко година един от крановете на язовир " Студена " , където водоснабдяването е ориентирано към промишлената зона, другояче казано, към Стомана-Перник, да не работи. Не работи, изпускайки големи количества вода, които никой не е заплащал.

В момента се вземат ограничения този теч на вода да бъде спрян. И е необичайно съвпадението на прекъсването на теча с излизането на Стомана-Перник в едномесечен планов ремонт .
 Спират водата и към индустриалната зона на Перник
Спират водата и към индустриалната зона на Перник

Подменят кран

Третият отговорен, съгласно Петков, е някогашният кмет на Перник Вяра Церовска , която с политически спекулативни цели прояви безспорна занемареност и индиферентност за популацията.

Той желае посочените от него да " кажат или кой ги е предиздвикал, или да понесат цялата тежест на закона, в това число, с неоправдателни присъди, с цел да имат пострадалите поданици на Перник и общината чувството за отмъщение и правдивост. А не да живеят в занемареност и поругано достолепие ".

Припомняме, няколко дни след локалните избори беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

Няколко дни по-късно Владимиров сподели, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Според заключението от инспекцията на районната прокуратура има данни за занемареност, по тази причина е производството бе трансферирано към Специализираната прокурата.

Въпреки настояването на омбудсмана, през вчерашния ден в КЕВР бе разисквана и по-висока с 3% цена на водата в Перник от идната година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито съвещание в последните дни на 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР