Допингиран кон бе оправдан от Спортния арбитражен съд (CAS) в

...
Допингиран кон бе оправдан от Спортния арбитражен съд (CAS) в
Коментари Харесай

CAS оправда допингиран кон заради препикано сено

Допингиран кон бе оневинен от Спортния трибунал (CAS) в Лозана след необичайно доказателство. Швейцарската ездачка Надя Петер Шнайдер (36 г.) съумя да убеди тричленния състав, че допингът е попаднал в организма на жребеца през сеното, което е ял.

Всичко стартира през 2017 година, откакто Щайнер печели Гран при на Тетуан в Мароко. В допингпробата на нейния кон Saura de Fondcrombe е намерено веществото O-Desmethytramadol (трамадол). Щайнер е лишена от успеха и наградния фонд, а интернационалната федерация по конен спорт (FEI) стопира спортните ѝ права за 2 години и я глобява със 7500 швейц.франка.

Ездачката обаче подаде жалба в CAS и изложи две версии. Първоначално Щайнер твърди, че конят инцидентно е близнал ръката на едно от формалните лица, до момента в който тя самата е била за 20-30 минути на церемонията по награждаване. Даже предоставя снимка, на която се вижда по какъв начин Saura de Fondcrombe ближе ръката на представител на уредниците в Тетуан.

Но FEI и CAS повярваха на втората ѝ версия, която стана и публична: конят е ял нечисто с урина сено, без ездачката да подозира.

Щайнер декларира, че лидерът на швейцарския тим за надпреварата в Мароко е страдал от болки в гърба и е пил трамадол, чиято първа функционалност е на обезболяващ препарат, само че се употребява постоянно в колоезденето и при арабските коне като допинг (препаратът е в забранителния лист на WADA от 2012 г.).

А мъжът даже дава показания, че при пътуването е уринирал в камиона, директно до конете. При идването в Мароко останалото в камиона сено било пренесено в конюшнята, по тази причина и конят дълго време е ял от него. Тийм-водачът обяснил, че изобщо не е осъзнал следствията от постъпката си, а когато схванал какво е станало, напряко се бил поболял, тъй като професионалната му известност била накърнена. 

По принцип помощният личен състав е задължен да знае за сходни опасности, само че работата на лидера на тима не е обвързвана директно с конете, по тази причина водачът даже не помислил за вероятните последици. От друга страна ездачката Щайнер нямало по какъв начин да знае, че сеното е препикано.

Тези доводи убеждават CAS и съдът реши преди няколко дни, че допингът е попаднал в организма на коня не поради немарливост на Надя Петер Щайнер. В резултат на това ездачката подписа съглашение с FEI, която анулира дисквалификацията и санкцията ѝ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР