Доналд Тръмп приключва във вторник маратонско турне из Азия, което

...
Доналд Тръмп приключва във вторник маратонско турне из Азия, което
Коментари Харесай

Тръмп в Азия: блясък и неясна стратегия

Доналд Тръмп завършва във вторник маратонско турне из Азия, което мина без засечки, само че и без значителен пробив, и не разсея мъглата, забулваща тактиката му в тази част от света.

Лидерите от района се надпреварваха кой ще се погрижи най-добре за този американски президент, фамозен със склонността си към почести и лукс. " Разпънаха червен килим, какъвто никой не бе виждал до момента ", описа самият Тръмп, очарован.

Голф и галавечеря в Токио, опера и разходка из Забранения град в Пекин бяха част от " държавното посещаване ". В Сеул пък бе вдигнат президентски тост в чест на индивида, който " връща към този момент на Америка нейното великолепие ".

Стопанинът на Белия дом, дилетант в дипломацията без необикновен усет към продължителните пътувания, съумя да избегне гафове и изглеждаше, общо взето, убеден.

Отвъд грижливо режисираните фотоси обаче остава въпросът за съответните последствия от това дълго странствуване. По цялото трасе от Токио до Манила, минавайки през Сеул, Пекин и Ханой, 70-годишният президент на Съединени американски щати наблягаше върху два целта: усилване на натиска в отговор на севернокорейската нуклеарна опасност и възстановяване на достъпа до азиатските пазари за американските компании.

" Нищо не се е трансформирало "

Равносметката от тези дванадесет дни обаче може да се окаже прекомерно постна. " Ако съпоставим нещата преди и след азиатската обиколка на Тръмп, в действителност нищо не се е трансформирало (б. а.: по въпроса за Северна Корея) ", показва за Агенция Франс Прес Го Мьон-хюн от Азиатския институт, мозъчен център със седалище в Сеул.

Пекин, главният стопански сътрудник на Пхенян, " не даде обещание нищо ново... и остава на същите позиции ", обобщава той. Според някои специалисти обаче договарянията сред президентите на двете най-големи международни сили може да донесат плодове в средносрочен проект.

" Си Цзинпин посрещна доста топло Доналд Тръмп, връзките сред двете страни са относително постоянни. В този подтекст той няма да отхвърли с един размах настояванията на своя посетител ", предвижда Чън Сяохъ, учител в пекинския университет " Женмин ".

Фотогалерия: Тоалетите на Мелания Тръмп в Азия >

Колкото до комерсиалните връзки, дали Доналд Тръмп е съумял да завоюва терен, откакто упрекна своите прародители демократи и републиканци, че не са проявявали мощ в продължение на десетилетия?
Пекин съобщи, че счита да разшири достъпа на задгранични компании до своя финансов бранш, само че към момента има и доста проблематични точки.

Съзнавайки, че не е издействал грандиозни отстъпки, американският президент се похвали с цялостен куп контракти на обща стойност 300 милиарда $. Част от тези документи, въпреки и подписани в зрелищен мизансцен, обаче са просто писма за планове. И в дълготраен проект въобще не трансформират страховития търговски недостиг на Америка. Чън Сяохъ вижда в тези контракти единствено " обезболяващи, които краткотрайно смекчават комерсиалните разногласия сред Китай и Съединени американски щати ". Свързваните с обиколката очаквания за дълготрайна визия и развиване на геостратегическите връзки в този основен за Съединени американски щати район обаче останаха излъгани.

" Америка преди всичко "

Голямата тирада от виетнамския град Дананг, възхвалена авансово от Белия дом като достижение за президента, подсещаше на моменти по-скоро избирателен протест под лозунга " Америка преди всичко ". Обрисувал Америка като жертва на " хронични търговски злоупотреби ", Тръмп насочи рядко свирепи нападки против многостранните съглашения, " връзващи ръцете " на страната му.

А неговата визия за " свободен и отворен Индийско-Тихоокеански район " към момента не е написана. " Тепърва следва да забележим съответния израз на тази идея ", акцентира Йошинобу Ямамото, учител от Университета на Ниигата.

 Тръмп в Азия: искра и неразбираема тактика
© Jonathan Ernst, Reuters

По думите на Райън Хас, някогашен консултант по азиатските въпроси на Барак Обама, президентската обиколка е засилила усещането, че " районът напредва с все по-голяма скорост, до момента в който Съединени американски щати гледат обратно ". Той загатва по-конкретно решението на 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския район да вдъхнат живот на съглашението за свободна търговия Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което Тръмп безогледно напусна. Както и апелите на Си Цзинпин да се одобри " необратимата глобализация ", контрастиращи с икономическия шовинизъм на американския му сътрудник.

В персонален проект разбирателството му с японския министър председател Шиндзо Абе - на площадките за голф и оттатък тях - е напълно непресторено, до момента в който алхимията, свързваща го със Си Цзинпин, е безпределно по-сложна. Тръмп означи своите " доста положителни връзки " с китайския началник - " един мощен човек... по-могъщ от Мао съгласно някои ". Трудно е обаче да предречем по какъв начин ще се развият с годините тези връзки при положение на пик на напрежението.

Нещо удивително: за дванадесет дни 45-ият президент на Съединени американски щати, наподобява, не загатна нито един път казуса със стоплянето на климата. А тъкмо в Пекин преди три години Барак Обама пристигна в Пекин, с цел да подписа невиждано съглашение с Китай - върху този документ по-късно бе построено и Парижкото съглашение за климата - контракт, от който Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати с гръм и тропот в името на американските ползи. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (605)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР