Доналд Тръмп изглежда на върха на своя устрем към това

...
Доналд Тръмп изглежда на върха на своя устрем към това
Коментари Харесай

Ще види ли светът Тръмп-2? Едва ли

Доналд Тръмп наподобява на върха на своя порив към това още веднъж да стане президент на Съединени американски щати. Но по-внимателен взор към събитията демонстрира друго: вероятността той отново да влезе в Белия дом понижава с всеки ден.

В историята си до 2024 година Съединени американски щати не са били застрашени в такава степен от личните си президентски избори. Задаващата се опция за мандат „ Тръмп-2 “ е невиждана.

От една страна Републиканската партия не е в положение да се еманципира от Тръмп. Той се разпорежда в нея както пожелае, по присъщия скандалджийски метод, с безобразни неистини, брутална изразителност и всичко, което светът към този момент видя по време на мандата му и по-късно. Днес одобрени републикански престижи, сенатори, конгресмени и губернатори не смеят да изразят подозрение за кандидатурата на Тръмп. С една едничка дума Тръмп може да срине кариерите на множеството от тях.

От друга, самостоятелните обществени артисти, основно медии, някои огромни бизнеси, по-значимите институти за обществена политика са ужасени от опцията за „ Тръмп-2 “. Към тях се причисляват и напуснали или уволнени членове на администрацията на Тръмп. Списъкът на хората в тази група също е невиждано дълъг. По сведения на разнообразни медии той наброява към този момент към 25 висши политици (CNN), измежду тях са съветници по национална сигурност, държавни секретари, основен прокурор, хора от някогашния най-вътрешен кръг на президента.

Никога в Съединени американски щати болшинството медии не са се заели в толкоз упорита акция против вероятен претендент за президент. И освен в Съединени американски щати. Примерите са доста, ето единствено два. The Economist посвети в средата на ноември цялостен брой на тематиката и дефинира „ Тръмп-2 “ като максимален риск в световен мащаб. The Atlantic разгласява огромна поредност публикации по въпроса какво чака Америка и света, в случай че Тръмп бъде определен. Тази серия наподобява на черен разказ и още набъбва.
Какви са прогнозите
Според прогнозите Тръмп няма просто да повтори мандата си, а ще бъде доста по-краен. Ако бъде избран отново, той ще предприеме тотална чистка в администрацията, ще прави безогледни номинации в правосъдната власт, ще се обкръжи с коренно десни, само че послушни лица, ще се засилва в акциите за губернатори и членове на Конгреса.
Прогнозите са, че Тръмп ще приключи всевъзможни помощи за Украйна
В прогнозите всеобщо се твърди, че във външен проект той ще обърне цялата система интернационалните институции, съглашения и практики, които поддържат мира в международен мащаб. Ще приключи всевъзможни помощи за Украйна и ще я принуди да отстъпи територия на Русия. Най-вероятно ще изтегли Съединени американски щати от НАТО, въпреки да няма официално право на това, само че най-малко ще обезсмисли наличието на страната там. Оттам нататък ще прави каквото му хрумне, с Китай, Израел , Иран, Северна Корея. Твърди се, че това е непредвидимо, въпрос на скимване сега. И че той ще отмъщава по всевъзможен метод.
Ники Хейли
Тръмп е натъкмен в центъра на Републиканската партия. Но номинацията може да му бъде отнета по два метода, които са самостоятелни един от различен към края на 2023. По-късно през 2024 те биха могли да се обвържат.

Единият още е много неразбираем. Ники Хейли, претендент за номинацията, някогашен губернатор на Северна Каролина и дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации има поддръжката от 30% през декември против към 50% за Тръмп. Ако я качи до 40%, в републиканските среди ще настъпи леко, основно в едрия бизнес, който я поддържа финансово.

Тя набира ускоряване, към този момент много умерено и нестабилно, само че най-вероятно ще измести другите претенденти. Ако това стане, решаващите среди в Републиканската партия и изключително най-силните й донори, може да преценяват, че Ники Хейли против Джо Байдън ще бъде по-силната републиканска позиция.
Имам малко хазартна прогноза: кандидатурата на Хейли ще бъде призната
Но който и каквото да мисли и да преценя, кандидатура на Ники Хейли е вътрешен партиен въпрос. Имам малко
хазартна прогноза при всички незнайни в тази посока: в случай че би трябвало да залагам не главата си, а единствено някой лев на лотария, бих заложил на това, че нейната кандидатура ще бъде призната.

Но тя сама няма да успее. Към тази поръчка за номинацията би трябвало да се добави най-същественият миг в борбата на Америка против Тръмп. И това е правосъдната система, която през днешния ден застава зад политическата в опит да я избави от „ Тръмп-2 “.
Съдебната борба
Срещу Тръмп се водят няколко каузи, цивилен и наказателни, в разнообразни щати, по цялата територия на Съединени американски щати. Съвкупно броят обвинявания, които са повдигнати против него стигна рекордното число 91 (деветдесет и едно).

Най-съществените каузи са за корист със секретни документи, които Тръмп изнася в имението си в Маями и по следствието на ролята му в протеста пред Белия дом на 6 януари 2020 година. И двете се водят от специфичен прокурор и досега дават основни резултати. Към тях се прибавят делата в щат Джорджия и във Вашингтон за опита да промени резултата от изборите. По тези следствия има повдигнати обвинявания и планувани дати за съвещания на съда.
Срещу Тръмп са повдигнати рекордните 91 обвинявания
Вече става мъчно човек да се ориентира в броя следствия, обвинявания и правосъдни каузи против Тръмп и неговите доближени. Този брой ще пораства през 2024 година. Някои от делата ще бъдат отлагани, само че някои ще се гледат. Всичко ще създаде някакъв резултат и в партията му.

Най-интересен е казусът с 14-тата корекция на Конституцията на Съединени американски щати. По нея не се води съответно дело с обвинявания, а се повдига кардинален парламентарен въпрос. Според Част 3 на 14-тата корекция лице, което е взело участие или подпомагало протест против Конституцията не може да заема никакви федерални позиции като конгресмен, сенатор, както и президент.

Този текст към този момент създаде решение на Върховния съд на щата Колорадо , съгласно което Тръмп не може да се кандидатира в щата. Това решение ще бъде последвано от сходни в други щати. То ще бъде оспорвано пред Върховния съд на Съединени американски щати, в който господства консервативната група, част от която дължи назначението си на Тръмп. Какво ще решат те е мъчно да се каже, може би ще увъртят и ще се измъкнат.

Но сумарно всичките следствия, обвинявания, каузи, както и решения на щатските висши съдилища ще разклатят позицията на Тръмп. Вероятността да бъде идващ президент понижава с всеки ден.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР