Доматите са една от зеленчуковите култури, при която най-силно се

...
Доматите са една от зеленчуковите култури, при която най-силно се
Коментари Харесай

Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото

Доматите са една от зеленчуковите култури, при която най-силно се отразиха икономическите провокации, свързани с високите разноски при производството. Цените на горивата, несигурните доставки, както и покачването на съществени съставни елементи като торове и препарати, доведоха до забележителна неустановеност. Поради тази причина, ранното произвеждане през тази година беше на извънредно ниски равнища.
Подобно на всички зеленчукови култури, при доматите също се следи забележителен растеж на изкупните цени. По данни на Национален статистически институт за цените на селскостопанската продукция за цялата 2022 година, цените са се покачили с 22%. В първото тримесечие на 2023 година също се следи растеж от 7%. Въпреки всичко, този растеж не постоянно покрива разноските на произвеждане. Трябва да се има поради, че доматите са една от културите, при която вноса от чужбина има извънредно мощно въздействие върху локалния пазар и цените. По данни на Министерството на земеделието и САРА за 2022 година, над 45% от пазара на домати в България е импорт. Над 60% от тях идват от прилежаща Турция. Въпреки че, цените на вносната продукция също се покачиха, те към момента са по-ниски от локалните. Така се получава една сериозна дупка сред разноските на произвеждане на домати и изкупните цени. Това накара редица производители да понижат ранната годишна продукция домати и да се насочат към по-късно произвеждане, главно през лятото.
Традиционно цените на доматите през лятото са доста по-ниски. От една страна в този интервал отпадат разноските по отопление, които са главно перо в производството. От друга страна, предлагането е доста по-голямо и това понижава цените. Поради тази причина е от основно значение производителите да открият постоянен вид, който минимизира опциите за некачествена продукция през лятото. За да са печеливши земеделците би трябвало да вземат поради някои съществени проблеми в развъждането на домати. При горещо време, когато растенията се нуждаят от повече вода, пораждат проблеми с недостига на калций. Той е от значително значение за вярното действие на растенията и взе участие в развиването на клетъчните стени, листата и
корените на растенията. Недостигът на калций води до върхово изгниване на плодовете, което понижава добива и качеството им.
Първият симптом на заболяването е появяването на хлътнало, кафеникаво-черно леке с размер 1-2 см в долния завършек на плода. Петната се разрастват и получават доста по-големи размери. В
началната фаза на заболяването гниенето е изсъхнало, което в след това се развива в мокро изгниване. Тези плодове нормално са брак и добивът понижава.
Проблемът е изключително осезателен при произвеждането на розови домати. Те са податливи на калциев недостиг поради по-слабата усвоителна дарба на кореновата система.
Pроизводителите се борят с този проблем като ползват листно поддържане с торове, съдържащи калций. Въпреки това, подхранването единствено отчасти взема решение казуса. Затова е целесъобразно да се употребяват сортове розови домати, които са устойчиви на недостига на калций. Такъв вид е розовият домат Манекро на Синджента. Благодарение на своя вегетативен напредък, сора е един от най-устойчивите на калциев недостиг, което защищава плодовете от върхово изгниване. Манекро се отличава с мощен вегетативен напредък и висока приемливост към високи температури. Плодовете не се напукват, не издребняват във височина и имат отлична осанка, усет и транспортабилност. Това прави доматите от сорта съвършени за производителите, защото те задоволяват всички потребности на крайния консуматор. Въпреки икономическите провокации, свързани с високите разноски при развъждането на зеленчуци, Манекро ще помогне на локалните аграрни производители да реализират по-голяма непоклатимост и доходност. За да се справите с проблемите провокирани от недостиг на калциий при производството на розови домати, можете да поръчате „ Манекро “ от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента:
 

 Визуализация на изображенията
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР