Доматите, които познаваме всички, не са еднакво полезни във всяка

...
Доматите, които познаваме всички, не са еднакво полезни във всяка
Коментари Харесай

Диетично комбиниране на домати с други храни

Доматите, които познаваме всички, не са еднообразно потребни във всяка композиция. Нека разберем с какво можем да ядем този зарзават и каква композиция с други артикули има гибелен резултат върху тяло и здравето ни.

С какво да комбинираме доматите?

Хората, които си управляват от правилата на разделното хранене, вземат поради при съставянето на дневното меню химическия състав на употребяваните артикули. За тях е значимо да се грижат за здравето си и за тялото на членовете на фамилията си.

По принцип средностатистическият човек не знае с какви артикули се комбинират доматите. Например, като вършиме салата с домати, би трябвало да я приготвите с растително масло или заквасена сметана, а измежду съставките и е най-добре да употребявате чушки, ядки, броколи, сирене или месо.

Следните комбинации с домати са най-приемливи в храните:

 Домати със зехтин

Зеленчуци – чушка, патладжан, броколи, тиква;

Плодове – ананас, ябълки, сливи, авокадо;

Пилешко месо;

Морски блага – сьомга, тресчица, скариди, калмари;

Млечни артикули – сирене, сметана, извара;

Перфектната композиция са домати с растително масло. Този хранителен тандем способства удължение на младостта на кожата и работи като предварителна защита на рака.

Ликопенът, съдържащ се в доматите, е мощен антиоксидант. Той понижава вредата от ултравиолетовите лъчи. Мазнините от растителен генезис способстват за неговото асимилиране. Особено потребна е използването на домати със зехтин.

Освен това сирене, ядки, билки и зеленчуци са съвършеното комбиниране на доматите. Това значи, че можете умерено да вършиме салати, като ги попълвате със заквасена сметана и растително масло.

С какво не се комбинират доматите?

Не се комбинират със:

Бобови растения – фасул, грах, леща;

Хляб;

Житни растения;

Картофи;

Прясно мляко;

Сладкарски произведения и захар.

От биологична позиция доматите са плодове, тъй че те могат да провокират ферментация в организма. Особено пагубно за доматите е срещата с тестени произведения и месо. По същата причина целесъобразно е да не се ядат ябълки, портокали, праскови и други плодове за десерт. Най-доброто време за яденето им е половин час преди хранене.

Краставици и домати не се ядат дружно? Защо?

 Домати и краставици не се комбинират добре

Салата от краставици и домати – обичайното лятно ядене на масата на нашите сънародници. Въпреки това диетолозите сигнализират и настояват, че тези два зеленчука не се комбинират. Но за какво е по този начин?

Смята се, че краставиците и доматите не би трябвало да се смесват. Причината за това е, че краставиците способстват за появяването на алкална среда в тялото, до момента в който доматите са кисели. При такава композиция стартира процесът на формиране на сол, която е с високо равнище на наличие в организма и предизвиква непоправима щета на бъбреците и черния дроб.

Освен това специалистите споделят, че несъвместимостта на доматите и краставиците се удостоверяват от обстоятелството, че доматите са източник на аскорбинова киселина, а добре известния зелен зарзават спомага за обезвреждане на действието ѝ. Така тялото не получава витамин С.

Това не са всички причини, поради които не би трябвало да се употребяват тези известни зеленчуци дружно. За асимилиране на краставиците и доматите са нужни специфични ензими, разнообразни за всеки от тях. Това непроменяемо води до обстоятелството, че до момента в който един от тях се всмуква от тялото, вторият е гниещ. А това води до прекалено формиране на газове.

С какво друго да комбинираме доматите?

 Домати и маслини са добра хранителна композиция

Лукът, както и доматите са богати на селен. Това вещество има позитивен резултат върху човешката репродуктивна система. Витамин Е оказва помощ за вярното асимилиране на селена, тъй че салата с лук и домати, подправена с растително масло е здравословно ядене.

Доматите се съчетават добре с чушки и зеле. Въпреки това хора, които страдат от болести на стомашно-чревната система, би трябвало да се въздържат от използването на зелето.

Що се отнася до други артикули, можем да кажем, че доматите са съвършено съчетани с маслини. Тази композиция е предварителна защита на рака.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР