Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково празнува днес

...
Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково празнува днес
Коментари Харесай

Домът за възрастни с увреждания в Щърково чества 50 години

Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково чества през днешния ден 50-годишнина. За празника, с който ще бъде маркиран половинвековният празник, са поканени госит от Министерството на труда и обществената политика, от Агенцията за обществено подкрепяне и структурите й в Пазарджик.
" Аз персонално съм признателна на екипа на дома, че обезпечават на потребителите успокоение и заслужен живот, че до момента не е имало съществени проблеми " - означи по този мотив зам.-кметицата на община Лесичово Веселина Милкова. Тя описа, че непрестанно се работи за възстановяване на изискванията както за настаненине, по този начин и за работещите. Дори през днешния ден, малко преди тържеството, следва приемане на следващ план в тази тенденция.
За страдание, архивни документи за историята на дома съвсем не са непокътнати. Въпреки това от Община Лесичово са съумели да издирят най-важните обстоятелства от предишното на единствения в Пазарджишко дом за настаняване на възрастни с физически увреждания и да издадат листовка.
Идеята за подобен дом е от 1969 година. Тогава обаче желанията били домът за инвалиди (както са го наричали по това време) да се обитава в учебното заведение в Щърково. Това обаче не било в съгласие с просветните институции, тъй че концепцията пропада.
На идната година тематиката отново се разисква, тъй като в целия тогавашен Пазарджишки окръг не е имало такава обществена услуга, а нуждаещите се доста мъчно намирали места в други окръзи. Затова Отдел " Просвета " дава единодушие децата от Щърково да учат в Динката, а постройката на учебното заведение да бъде предоставена за дом за инвалиди. След преустройства в школската база през 1971 година общественото заведение стартира да работи. Първоначално е бил с потенциал 70 души, след това са понижени до 60, а сега може да одобри до 40 консуматори. Временно поради пандемията обаче броят им е сведен до 30. Домът е ръководен от четирима шефове, в последните 26 години го управлява Цветанка Василева. През всички тези години общественото заведение е имало своите другари и донори, на които от Община Лесичово за следващ път изричат дълбока признателност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР