Домът на щъркелите, изграден върху стрелата на строителна техника (багер),

...
Домът на щъркелите, изграден върху стрелата на строителна техника (багер),
Коментари Харесай

Изградено върху стрела на багер щъркелово гнездо в Русе е преместено на безопасно място

Домът на щъркелите, построен върху стрелата на строителна техника (багер), на оператора на Регионално хранилище – Русе, благосъстоятелност на компания „ Берус “ ООД, е изместен на безвредно място. 

Еконспекцията е получила сигнала за необичаното място на гнездото от шефа на компанията при започване на август. При инспекция на място специалистите са открили късно люпило на бели щъркели (Ciconia ciconia), в което са се отглеждали две млади птици, които към момента не са били независими и не могат да летят.



Снимка: Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе

Дадени са наставления на компания „ Берус “ ООД за използване наредбите на Закона за биологичното многообразие, който в такива случаи изисква  позволителен документ, издаван от Министерството на околната среда и водите. Предписанията са изпълнени и през септември, откакто всички птици са отлетели, щъркеловото гнездо е преместено, без да се наруши неговата целокупност. Поставено е на особено построен за задачата железен дирек (на към 10 метра от предходното местоположение), с височина 5.50 м, Ø 140, осведомят от РИОС-Русе.

 

Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, знак на фамилията, плодородието и щастието, по тази причина хората изпитват емпатия и се пробват да оказват помощ на птицата в неволя. Той  е синантропен тип, населява главно обитаемоте места и живее паралелно с индивида. Затова се смята за един от най-чувствителните знаци за положението на средата, която хората населяват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР