Домашна стоножка Произхождайки от средиземноморието (а според някои източници от Мексико),

...
Домашна стоножка
Произхождайки от средиземноморието (а според някои източници от Мексико),
Коментари Харесай

Най-смъртоносните буболечки

Домашна стоножка

Произхождайки от средиземноморието (а съгласно някои източници от Мексико), домашната стоножка е постоянно срещана буболечка по целия свят. Може да смятате стоножките за отвратителни, само че те са от „ положителните “, тъй като се хранят с други вредители и паяци. Разбира се, в случай че имате ентомофобия (страх от насекоми), този факт надали ще ви помогне. По-принцип стоножките не са опасност, само че могат и да бъдат рискови. Ако ви ухапе, сигурно ще усетите. Потърпевши споделят, че е мъчително, само че ще го преживеете.

Въпреки, че стоножките не са инсекти, виновни за гибелта на милиони хора, ще се учудите да разберете, че на две години един човек умира от захапване от стоножка. Обикновено повода е алергична реакция към отровата на насекомото.

Огнени мравки

Да ви навестят мравки до момента в който сте на пикник не е чак толкоз неприятно, имайки поради, че множеството мравки са безобидни и дребни, само че в случай че са огнени мравки, несъмнено няма да е радостно. Има над 280 разнообразни типа хапещи мравки и най-разпространените са огнените. Когато ухапят човек, чувството може да се съпостави с изгаряне.

Една дребна мравка не може да навреди доста на човек. Трябва единствено да си отръскате крачола и готово. Лошото е, че мравките живеят в колонии и от време на време, в случай че ви ухапят задоволително пъти, може и да ви убият. Според статистиката към 5% от ухапаните от огнени мравки умират заради анафилактичен потрес. Разбира се случаите са доста редки, само че са факт.

Мравки Сиафу

Подобно на огнените мравки, Сиафу се срещат най-вече в източна и централна Африка, само че и в елементи от Азия. Смята се, че тези мравки живеят в колонии от по 20 милиона. 20 милиона слепи мравки. Те се ориентират благодарение на феромони. Отделно от тях има група мравки, познати като мравки бойци. Те са тези, които хапят и убиват. Челюстите на тези мравки са толкоз мощни, че в някои елементи на Африка се употребяват като конци за шиене на рани и устоят до четири дни.

Ако ви ухапе мравка Сиафу, нормално не е нищо съществено и не изисква лекарска интервенция. Някои хора обаче са много уязвими от техните ухапвания и могат да умрат след затруднения. Около 20-50 индивида умират всяка година от захапване от Сиафу. Тези мравки са доста нападателни и в случай че обезпокоите колонията им, може да си навлечете много проблеми.

Оси и пчели

Където и да отидете може да откриете досадните оси и пчели. По цветята, към нещо сладко или гнездейки на някое комфортно място. Те са неразделна част от всекидневието, когато времето е задоволително топло. Много е евентуално да сте били ужилени най-малко един път през живота си, тъй че знаете какво е чувството. Обикновено не е нищо съществено, стига да не сте алергични. В подобен случай ще имате сериозен проблем. Около 53 индивида умират всяка година от алергична реакция след ужилване от пчели.

Азиатски великански стършел

Сигурно сте виждали стършел и надали ви е било доста боязън от него, тъй като нормално са дребни и елементарно се убиват. Сега си представете стършел на стероиди. Азиатският великански стършел е най-големият в света и доближава до 5см на дължина и обсег на крилете 7см. Макар че няма да откриете подобен стършел в Съединени американски щати или Европа, в случай че имате път към източна Азия сигурно ще видите.

Ужилените от този стършел споделят, че възприятието е като че ли ви забиват нагорещен гвоздей в тялото. Отровата на стършела има осем разнообразни съставки. Една предизвиква дискомфорт, друга наранява тъканите, а трета пуска миризма, която може да притегли още стършели. Алергичните към пчели могат да умрат от ужилването, само че някои умират от самата отрова, която може да е съдбовна в огромни дози. Годишно умират към 70 индивида след ужилване от тези стършели.

Африканска медоносна пчела

Ужилването от медоносна пчела много се разграничава от това на елементарната. През 1956г. тези пчели са пренесени в Бразилия, с цел да се сътвори по-ефективна медоносна пчела. Опитите се провалят и множеството пчели съумяват да избягат. От Бразилия пчелите доближават Централна Америка и югозападните Щати.

Понеже се движат на рояци, когато тези пчели атакуван, целият рой атакува. Един рой може да повали цялостен кон. Пчелите са умъртвили към 1000 индивида откогато са пренесени в Бразилия.

Целуваща буболечка

Открита през 19-ти век от Чарлз Дарвин, тази буболечка е насекомо, с което не бихте желали да си имате работа. Има 138 познати типа и множеството се срещат в Съединени американски щати, а другите са разпръснати из Азия, Австралия и Африка. Всички типове предават паразита Trypanosoma cruzi, който може да е гибелен.

Опасната буболечка живее там където са хората, както извън, по този начин и в къщите. Около 50 000 индивида умират годишно от захапване от целуваща буболечка. Причината е в паразитът Trypanosoma cruzi, който предизвиква заболяването Чагаз. В началото тя наподобява незначителна, само че краят е съдбовен.

Муха цеце

Мухите са много досадни и нормално са безобидни, само че си представете, в случай че се хранят с кръвта на животни и хора. Мухата цеце се среща в пустините Калахари и Сахара и интензивно се изследва заради заболяването, която придвижва. Тя доста наподобява на елементарната домашна муха, единствено че има хоботче, с което смуче кръв. Има 34 типа муха цеце.

Около 300 000 индивида умират всяка година от сънна болест. Мухата цеце придвижва протозоа и когато ухапе някого, тя навлиза в тялото и предизвиква сънната болест. Ако не се лекува вярно, заболяването може да спре жизненоважните функционалности на тялото.

Плъхова бълха

Бълхите нормално са с дължина 1-2мм., тъмни на цвят и смучат кръв от приемника. Ухапването от бълха нормално оставя червеникаво леке, което сърби. Има доста типове бълхи, само че една от най-смъртоносните е тази, която се открива по плъховете.

Въпреки дребния си размер, бълхите придвижват извънредно рискови заболявания и бактерии, най-известната от които е Yersinia pestis. Бактерията е известна с това, че предизвиква гибелта на три четвърти от популацията на Европа през 14-ти век. Черната гибел убива 375 милиона души сред 1348г. и 1350г. Чумата в никакъв случай не е унищожена изцяло и през годините смъртоносната бактерия продължава да убива. Въпреки, че през днешния ден рядко има смъртни случаи в Съединени американски щати и Европа, в страните от третия свят заплахата продължава да е на разположение.

Маларичен комар

Щом температурата извън мине 10 градуса по Целзии, сигурно ще забележите комарите. Въпреки че единствено женските комари хапят хората, някои от тях придвижват смъртоносни заболявания. Има към 3500 типа комари и доста от тях придвижват жълта тресчица, тропическа тресчица, енцефалит и даже кучешка тения.

Едва ли има човек, който да не е хапан от комар и да не е добре осведомен с присъщите пъпки по-късно. В някои случаи ухапването може да разболее и даже убие човек. Една от най-разпространените заболявания, излъчени от комарите през днешния ден е маларията. Често се среща в тропическите страни, където има към 500 милиона случаи годишно, от които 1-3 милиона са с съдбовен край. Маларията визира към 10% от международното население.

Източник: toptenz.net

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР