Долната камара на руския парламент одобри окончателно на трето четене

...
Долната камара на руския парламент одобри окончателно на трето четене
Коментари Харесай

Чуждите медии в Русия се причисляват към чуждестранните агенти


Долната камара на съветския парламент утвърди дефинитивно на трето четене в сряда промени в закона за информация, позволяващи медиите, финансирани от чужбина, да бъдат причислени към " задграничните сътрудници ". Решението бе признато единомислещо и измененията ще влязат в действие, откакто бъдат утвърдени от Съвета на Федерацията и подписани от президента Владимир Путин.

Законът е в отговор на настояването на американското Министерство на правораздаването съветският филиал на спонсорираната от Кремъл телевизия RT да се записва по американския закон за задграничните сътрудници. Руски държавни представители, в това число президентът Путин, дадоха обещание ответни ограничения.

Гласуваните от съветските депутати ремонти са в законопроекта за извънсъдебно блокиране на уеб сайтове на организации, приети в Русия за нежелани. При второто четене се появи корекция в закона за медиите, която разрешава всяка задгранична конструкция, разпространяваща информация, без значение от нейната " организационно-юридическа форма ", да се смята в Русия за задграничен сътрудник.

Зам.-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой съобщи: " Ние не искахме да одобряваме подобен закон. В Русия в никакъв случай не са одобрявани закони, накърняващи свободата на словото, нас ни принудиха да приемем тези ограничения " в отговор на Съединени американски щати.

Той посочи, че законът няма да визира съветските медии с задгранично финансиране, а единствено непознати медии.

За задгранични сътрудници ще се считат медии, които получават " парични средства и/или друго имущество от непознати страни, от техните държавни органи, интернационалните и задгранични организации, лица без поданство ", а също и съветски юридически лица, " получаващи парични средства и друго имущество от указаните източници ".

Попадащите в тази категория медии ще имат права и отговорности, планувани в закона за " задграничните сътрудници ", които понастоящем се ползват по отношение на финансирани извън неправителствени организации. Тези организации са задължени да рапортуват от кое място се финансират, да включват в наличието, което разгласяват, дисклеймър за " задграничен сътрудник " и да подлежат на инспекция от страна на управляващите.

Медийните източници, които в Съединени американски щати се дефинират за " задграничен сътрудник ", би трябвало да рапортуват в Министерството на правораздаването за своето финансиране и организация, както и постоянно да актуализират информацията за активността си.

Американските управляващи сега проверяват дали финансирани от съветското държавно управление медии като RT и Sputnik са били употребени като инструмент за съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Депутат от ръководещата партия " Единна Русия " съобщи в сряда, че в случай че непознати медии откажат да се записват в Русия като " задгранични сътрудници ", за застрашени от санкция и наказателна отговорност, предвиждаща две години затвор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР