Долната камара на Конгреса на Бразилия прокара реформа в пенсионната

...
Долната камара на Конгреса на Бразилия прокара реформа в пенсионната
Коментари Харесай

Бразилия преодоля първото препятствие в реформирането на пенсионната система

Долната камара на Конгреса на Бразилия прокара промяна в пенсионната система, оповестява Би Би Си.

Пенсионната промяна е подкрепена от 379 депутати против 131. Разглежда се като значима победа за президента Жаир Болсонару. Правителството му разгласи, че промяната е значима за усилване на растежа на най-голямата стопанска система в Южна Америка.

Но противоречивият законопроект ще бъде гледан на второ четене в долната камара преди да бъде придвижен в Сената, където дебатът може да продължи седмици и даже месеци. Следващото гласоподаване е планувано преди Конгресът да излезе във почивка другата седмица.

Предложените промени включват повдигане на възрастовата граница за пенсиониране до 65 година при мъже и 62 година при дамите. Много бразилци се пенсионират като навършат към 55 година В момента се изисква застрахователен стаж от 35 година при мъжете и 30 година при дамите. Новото предложение е 40 година Синдикати и опозиционни политици предизвестяват, че тези промени ще обиден най-бедните, защото ще бъдат принудени да работят повече.

Докато депутатите гласоподаваха, в страната синдикати проведоха демонстрации. В Сао Пауло протестиращи затвориха един от основните булеварди в града.

Президентът Болсонару пък употребява " Туитър " след гласуването, с цел да поздрави ръководителя на долната камара Родриго Мая.

Правителството е пресметнало, че проектът ще помогне за икономисване на 226 милиарда щатски $ през идващото десетилетие. Той ще влезе в действие гладко през идващите 12-14 година

На гласуването в сряда беше утвърден единствено главният текст на законопроекта. Днес долната камара ще стартира да гласоподава поправките. Законопроектът би трябвало да мине на второ четене преди да бъде изпратен в Сената.

Федералното държавно управление на Бразилия харчи 45% от бюджета си за пенсии и единствено 2,8 на 100 за поддържане на държавните учебни заведения, лечебните заведения, пътищата, полицията и друга инфраструктура, съгласно " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на икономическото министерство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР