Долната камара на чешкия парламент одобри днес закон, който изисква

...
Долната камара на чешкия парламент одобри днес закон, който изисква
Коментари Харесай

Чехия прие закон разходите за отбрана да бъдат най-малко 2% от БВП

Долната камара на чешкия парламент утвърди през днешния ден закон, който изисква от държавния бюджет да се отделят годишно най-малко 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за защита. Законът влиза в действие идната година, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Европейските страни усилиха разноските си за защита след нашествието на Русия в Украйна, защото доста от тях към момента не са изпълнили уговорката към НАТО за финансиране в размер на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт. През актуалната година бюджетът, очакван за защита, е 1.52% от Брутният вътрешен продукт.

В закона се регистрира, че с цел да може да се доближи нужното ниво, в централния държавен бюджет за защитата за 2024 година ще бъдат нужни спомагателни 21.5 милиарда крони (почти 1 милиард долара) над средносрочната фискална вероятност на държавното управление.

Чехия е страна членка на НАТО от 1999 година и се стреми да надгради и модернизира въоръжените си сили след години, в които отделяше прекомерно малко средства за това, и откакто предходната година даде огромен брой единици тежко военно съоръжение на Украйна.

 България не се оправя с разноските за защита, обещани на НАТО България не се оправя с разноските за защита, обещани на НАТО

През декември тя подписа необвързващ меморандум с Швеция за доставката на повече от 200 пехотни бойни транспортни средства " CV90 ". Освен това Чехия води договаряния със Съединени американски щати за пазаруване на 24 самолета Ф-35.

Въпреки това спомагателното обособяване на средства затруднява опитите на дясноцентристкото държавно управление да понижи бюджетния недостиг със 70 милиарда крони през 2024 година от 295-е милиарда, планувани за тази година.

Законът би трябвало да бъде утвърден и от горната камара на Народното събрание и да бъде подписан от президента, с цел да влезе в действие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР