Документалният филм София – Тирана“, посветен на българско-албанските отношения, бе

...
Документалният филм София – Тирана“, посветен на българско-албанските отношения, бе
Коментари Харесай

В Албания показаха документалния филм София – Тирана



Документалният филм „ София – Тирана “, отдаден на българско-албанските връзки, бе показан в понеделник в столицата на Албания. Автор на сюжета е проф. Златимир Коларов.

В изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ проф. Златимир Коларов, професор по ревматология и ръководител на сдружението на лекарите писатели, изясни, че сюжетът се построява върху другарството сред българин и албанец, които съумяват да основат общ бизнес, разчитайки единствено на честната дума: „ Върху тяхното другарство ние построяваме и кино лентата за връзките, за Албания като история, за връзките с България, един фактически другарски народ, едни фактически другарски настроени хора към нас. Идеята ни е най-сетне да сложим пепел, да покрием и да изгасим тази омраза, да дадем един добър образец “.

„ Албания е доста бързо изменяща се страна. Хората са ангажирани в тази концепция. Не са нападателни. Има доста огромна религиозна приемливост там “, изясни професорът.

Режисьорът на кино лентата е брачната половинка на проф. Коларов – Валентина Фиданова-Коларова. Тя описа, че на премиерата на кино лентата залата е била цялостна: „ В момента, в който потегли лентата, хората притихнаха, гледаха. Никой не излезе от залата до края на кино лентата, а най-после ръкопляскаха “.

Тя призна, че за нея е било огромно предизвикателство да работи по кино лентата: „ Аз се сблъсках с една страна, за която знаех доста малко. Сблъсках се с хора, които са покрай нас и до нашето светоусещане “.

Филмът ще може да се гледа и в България през есента.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР