Документалният филм на Веселин Диманов , посветен на юриста и

...
Документалният филм на Веселин Диманов , посветен на юриста и
Коментари Харесай

Часове преди премиерата по БНТ: Facebook страницата на Моралът е...

Документалният филм на Веселин Диманов, отдаден на юриста и държавник Кристиян Таков, най-накрая ще бъде излъчен в ефира на Българска национална телевизия на 4 март от 17:30 часа.

В края на предходната година по недотам ясни аргументи Българска национална телевизия реши да не излъчи кино лентата, макар предварителните проекти за това.

 

" Моралът е положителното " е бил очакван за показ на 2 януари вечерта. Той ще бъде сменен в програмата от френско-германския сантиментален филм “Влюбеният Айфел ". " На 2 януари 2024 година (вторник) документалният филм “Моралът е положителното ”, плануван за лъчение от 21.30 часа, и късната осведомителна емисия “По света и у нас ” отпадат от лъчение и в този часови пояс ще се излъчи игралният филм “Влюбеният Айфел ", гласи решението по точка 24, взето с единомислещо единодушие от членовете на Управителния съвет на публичната телевизия, извършено на 11 декември предходната година. Новината тогава, като се базира на извлечение от гласоподаване на УС.

 

Тогава Диманов заяви във Фейсбук, че е схванал от медиите, че филмът не е включен в празничната стратегия на Българска национална телевизия.

 

Все отново обаче " Моралът е положителното " ще направи премиерата си по публичната телевизия - близо година и половина след формалната премиера на 7 ноември 2022 година

 

Сега обаче поражда нов проблем - е под масирана офанзива и може да се наложи да бъде изтрита.

 

" В рамките на последния половин час три пъти някой се пробва да се логне в профила ми тук, а страницата на “Моралът е положителното ”, на която съм админ, е обект на всеобщи офанзиви и докладване, вследствие на което е допустимо да бъде и изтрита ", написа във Фейсбук довечера Биана Гунчева, която е админ на страницата.

“Моралът е положителното ” към този момент извървя своя дълъг път, който на следващия ден ще приключи в ефира на Българска национална телевизия от 17:35 ч. Та тези офанзиви са закъснели с около… една година, само че нищо: ) Явно филмът и посланията му не престават да са на прав път ", написа още тя.

" В " Моралът е положителното " приказваме за правдивост, за морал. Във кино лентата за Милен ще приказваме за независимост на словото и народна власт. Тези две тематики са свързани. Връзката е, че демокрацията зависи от това да има независимост на словото и правдивост в България ", уточни Диманов по-рано тази година. След Кристиян Таков, сега той работи по филм за журналиста Милен Цветков.

 

" Широкоизвестен е фактът, че нашата страна не се слави с ослепително правораздаване, още по-малко с същинска независимост на словото - в случай че я разгледаме в мащаба на това да можеш да кажеш на мощните на деня това, което мислиш, без да има последици за теб. Който и да ви убеждава, че това е допустимо, значи ви гледа в очите и ви лъже. Свидетели сме на това по какъв начин доста хора изгубиха работата си безусловно, правейки това - и то освен в публицистиката, публицистика, а на всички места - даже хора на напълно елементарни длъжности не са дотам предпазени от закона, не усещат, че могат да кажат това, което мислят просто тъй като ще изгубят работата, препитанието ", сподели още Диманов в изявлението.

 

" Моята концепция е да покажем на обществото, че има хора, които приживе са се борили за вътрешните си идеали за това да живеем по-добре. Това сплотява Кристиан и Милен - че единият е за правдивост и истина, другият за независимост на словото и народна власт, с цел да има страната ни бъдеще ", уточни той.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР