Докторите рядко чекват, че разрешават генерична замянаЛекарският софтуер не се

...
Докторите рядко чекват, че разрешават генерична замянаЛекарският софтуер не се
Коментари Харесай

Връщат хаоса с е-рецепти от 1 април

Докторите рядко проверяват, че позволяват генерична подмяна
Лекарският програмен продукт не се обновява и в него има доста лекарства, които в никакъв случай не са влизали в България

Пускат предписания и посредством мобилното приложение eRx

Хаосът с електронните предписания си завръща от 1 април. В понеделник изтича гратисният период и антибиотиците ще се изписват и отпускат още веднъж единствено с електронна рецепта. Издадените до неделя предписания по досегашните правила ще важат един месец.

Фармацевти разясниха, че хаосът няма по какъв начин да бъде избегнат, защото лекарският програмен продукт не се обновява и в него има доста лекарства, които в никакъв случай не са влизали в България. Когато бъде изписан подобен артикул хората стартират да обикалят безнадеждно аптеките, където няма по какъв начин да го намерят. В същото време няма по какъв начин да им бъде даден този, които го има до момента в който лекарят не поправя рецептата.

Друг проблем е, че медиците рядко проверяват, че позволяват генерична подмяна, което дава право в аптеката да предложат аналог на изчезналия антибиотик. Тогава още веднъж се постанова връщане при този, който е предписал медикамента.

В момента има над 400 медикаменти, които липсват в аптечната мрежа. Това основава спомагателни компликации.

Наскоро бе обявено, че лекарите към този момент имат опция да предписват електронни предписания през мобилното приложение eRx даже и да няма интернет съгласуваност. Приложението облекчава медицинските лица при домашни визити и незабавни случаи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР