Доктор Холи Криптен е бил най-обикновен зъболекар, който печели световна

...
Доктор Холи Криптен е бил най-обикновен зъболекар, който печели световна
Коментари Харесай

Зловещата история на доктор Холи Криптен

Доктор Холи Криптен е бил най-обикновен ортодонт, който печели международна популярност през 1910 година, откакто убива и разчленява брачната половинка си Кора, с цел да избяга с любовницата си.

Доктор Криптен е израснал в заможно семейство, което подкрепяло упоритостите му да следва медицина. Той приключва университета в Мичиган, след което стартира стаж в болничното заведение в Кливланд.

За малко живее и в Ню Йорк, където се среща с първата си брачна половинка Шарлот Бел. Двамата имат наследник на име Ото, а малко след неговото раждане Шарлот умира.

Зъболекарят нямал никакво предпочитание да се грижи за дребното дете и го изпраща при родителите си в Мичиган.

Няколко години по-късно вдовецът среща актрисата Кора Търнър. Тя мечтаела за блясъка на Холивуд, само че Голямата меланхолия в Съединени американски щати по това време затваря множеството театри и прави киното извънредно скъпо наслаждение.

Така Кора се помирява с ролята на стопанка и брачна половинка. Тя се дами за доктора и двамата се реалокират в Англия, защото там той имал по-големи благоприятни условия за професионално развиване.

Макар че се дала прошка с фантазиите си за международна популярност, Кора останала все по този начин артистична и занимателна, поради което елементарно основала другарства в Лондон. Бракът ѝ обаче не вървял толкоз добре.

През 1901 година Криптен се среща с красивата Етел льо Лев, с която работели в една и съща болница. Докторът се влюбил в 18-годишната французойка и я взел за своя секретарка.

Въпреки че приятелките на Кора неведнъж я предупреждавали, че брачният партньор ѝ евентуално има връзка с младата си секретарка, тя отказвала да повярва. Истината обаче скоро излязла нескрито, тъй като Етел забременяла.

Докторът изискал да се разделят, с цел да заживее с любовницата си, само че страхувайки се от обществено оскърбление, Кора го заплашила, че в случай че я напусне, ще унищожи кариерата му.

Етел прави импровизиран аборт и брачната половинка си отдъхва, мислейки си, че това ще постави завършек на извънбрачната спекулация на Криптен. Той обаче има напълно други планове.

Виждайки, че няма да се разведе по кротичък и спокоен метод, той взема решение да токсини брачната половинка си и да скрие тялото ѝ, с цел да се съберете публично със своята държанка. Зъболекарят намира хиосцин хидробромид, който тогава се употребявал от доста стоматолози в дребни дози.

Но вместо да се успокои, при приемането му Кора станала хиперактивна и вдигнала страховит скандал на брачната половинка си. Започнала да крещи и да чупи наред, а в суматохата си той я прострелял.

След убийството ѝ докторът разчленява тялото ѝ и го скрива в мазето. На идващия ден се връща в кабинета все едно нищо не е станало и споделя на Етел, че Кора го е напуснала, като подарява на обичаната си бижутата на мъртвата си брачна половинка.

 Холи Криптен Снимка: History Today

Криптен написа писмо до приятелките на Кора от женския клуб, в което споделя, че се наложило по неотложност да се върне в Америка поради болен родственик. Приятелките ѝ обаче подходили скептично към тази информация и почнали да разпитват по-подробно доктора.

Под напън той сменил версията и споделил, че Кора от години е била съществено болна, отпътувала да се лекува в Калифорния и там умряла. Те обаче не повярвали и на тази история и уведомили полицията.

Въз основа единствено на догатки нямало по какъв начин да се стартира публично следствие. Затова дамите почнали лично изследване. Те откриват, че никой в семейството Криптен не е пътувал до Съединени американски щати и никоя болница в Калифорния не е записала пациент с сходно име.

Тази информация била предоставена на Скотланд Ярд, където дават обещание да разпитат доктора. Пред формалните управляващи той споделя трета неистина – брачната половинка му го била напуснала поради различен мъж и той желал да си спести унижението.

Усетил, че няма да се избави от въпросите към изчезналата му брачна половинка, Криптен възнамерява бягство с любовницата си в Канада. Двамата освобождават прислугата, опаковат най-необходимите движимости и още същия ден отплават за Новия свят.

Два дни по-късно полицията се връща в дома на Криптен и го открива празен. Веднага е бил претърсен и в мазето са открити разчленените остатъци на Кора.

Започва едно дългогодишно търсене на зъболекаря и Етел, които сменяли самоличностите си се местели от град в град. Накрая обаче са хванати и са изправени пред съда в Англия.

Доктор Холи Криптен е наказан на гибел посредством обесване. Въпреки догатките, че Етел е схванала за закононарушението на колегата си и му е съдействала, тя е оневинена и освободена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР