- Доколко е възможно преместването на германските подизпълнители от Китай

...
- Доколко е възможно преместването на германските подизпълнители от Китай
Коментари Харесай

Проф. Пламен Чипев: Политиците да си мерят приказките, когат...

- Доколко е допустимо преместването на немските подизпълнители от Китай в Западните Балкани?

- Германците си имат задоволително доста проблеми сега. Те са пъклен удовлетворени от това, което стана със " Северен поток ". Възможно е по някакъв метод да преглеждат вложенията в Западните Балкани като мотив за агресия - в този момент е моментът, имаме извънреден коз, тъй като ще имаме по-евтина сила от всичко към нас... Това може да бъде тласък за това. Освен това те желаят политически да балансират и Македония, и Сърбия. А за какво тъкмо България не харесват? Аз мъчно бих дал пари в една среда, където непрестанно се подмятат едни огромни обвинявания.

------------------------------------------------------------------

- Грешат, в случай че си фантазират, че могат да зачеркнат на нула ролята на ГЕРБ, по този начин, както стана с Национална движение „Симеон Втори"

- За мен ролята на госпожа Манолова е извънредно неподходяща за стопанската система

- Скептичен съм за икономическото ни състояние за идващите 3 месеца основно заради това, че политиката по този начин жалко влезе в стопанската система

----------------------------------

- Проф. Чипев, вицепремиерът по европейските политики Атанас Пеканов разгласи проекта за възобновяване на предходния кабинет като незадоволително упорит и съобщи, че би трябвало да бъде модифициран. Как ще стане това за 3 месеца?

- Много малко хора са го виждали този проект. Говорим за голям размер материали. Стана ясно, че единствено резюмето на проекта е 300 страници. Това е доста комплицирана материя, а и самият вицепремиер е доста младеж и не е толкоз прочут измежду икономистите.

- Виенският институт за стопански проучвания разгласява разбор, съгласно който огромните немски компании ще изнесат подизпълнителите си от Китай към страните от Западните Балкани. Говори се за Босна, Черна гора, Македония, Хърватия и Сърбия. И дума не се споделя за България.

- Това, което става в България, не е положително. Няма какво да се лъжем! Като споделят „ пречистване “ или „ изчегъртване “ и каквото още щете, би трябвало да знаят, че това има цена. Тези дни пуснаха индивида на Божков против 40 хиляди лв. гаранция. Той на процедура е свободен. За хора, които единствено от една интервенция печелят 700 милиона, тези пари са нищо! Очевидно е, че профилираните служби не смеят да работят и стопират да работят. Чувството за самозапазване е доста мощно.

Инвеститорите, даже да не са изцяло наясно какво става, са обезпокоени от това, което става.

Не назовавам това политическа рецесия, а по-скоро турбуленция. Те ще продължат с месеци - това за мен е главният аршин.

При идващите избори резултатите може да са в интерес на ГЕРБ, тъй като евентуално ще влязат Патриотите. А те ще изтласкат някого. Кого ще изтласкат - евентуално Мая Манолова. Партия „ ИТН “ са доста обрани, деликатни и внимателни. И даже да не се промени конфигурацията, това не взема решение нищо, тъй като Слави както не направи кабинет в този момент, по този начин няма да направи и идващия път. От тази позиция мощно се тормозя от ситуацията на непознатите вложители. Американската посланичка направи доста срещи, тя има дефинира цели, само че те по-скоро би трябвало да се схващат като предупредителни - ще ви подкрепим. Но дали ще дойдат други вложители по-късно, е подозрително. Америка поначало не е в мощни позиции в българската стопанска система.

- Обвиненията, които хвърчат в този момент, не въздействат ли имиджово на страната?

- Това е тъкмо по този начин. В желанието си да си разчистят връзките с Борисов, който несъмнено има своите минуси, съперниците му малко минаха чертата. Само „ Демократична България “ е доста по-предпазлива и деликатна в офанзивите, които сервира, въпреки че те имат доста повече неща, които биха могли да кажат.

- Какво би трябвало да вършат в този момент политиците?

- Да покажат сдържаност и да опитат да намерят някакъв език. Ако си фантазират, че могат да зачеркнат на нула ролята на ГЕРБ, по този начин, както стана с Национална движение „Симеон Втори", това е нереалистично. Аз виждам чисто стопански на процеса. ГЕРБ имат поддръжка от доста хора - не са единствено зърнопроизводители и такива, които гледат пилета. Не са единствено Илчовски и Иван Ангелов.

Не може да се вършат заключения за цялата стопанска система от това, което се случва сред два конкурентни бизнеса

Има доста хора, които направиха страхотни пари от пътищата, които строиха огромни обекти, които имат компании.

„ Автомагистрали “ несъмнено може да бъде подложена на критика и оттова ще излязат доста неприятни неща. Но с изключение на тях се направиха още доста огромни планове, в които участваха доста компании. И започнаха да ги нападат. Аз не мога да си показва по какъв начин ще атакуваш Банката за развиване! Да, давани са заеми. Но те се обслужват, а те вършат внушения, които излизат отвън границите.

Аз съм песимистичен за икономическото ни състояние за идващите 3 месеца основно заради това, че политиката по този начин жалко влезе в стопанската система. Хубаво е да се дават обещания: ще спрем това, ще спрем оня. А на каква цена ги спирате? Иван Ангелов е най-големият производител на птици и яйца в Южна България. Друг ще заеме мястото му, само че това е загуба на време и сила. Нещата би трябвало да се случват единствено като се потвърдят. За мен ролята на госпожа Манолова е извънредно неподходяща за стопанската система.

- Какво тъкмо имате поради?

- Това, което се прави! Изважда се една компания, нападна се чисто журналистически, вадят се някакви числа... Окей, добре! Обаче това всичкото предстои на инспекция и разбори. И следват загуби. За един ден акциите на Иван Ангелов се сринаха с 40 милиона. Слава богу, че борсата в България не е от най-бързо реагиращите. Политиците би трябвало да поукротят топката. Борбата би трябвало да се води с други средства. Банката за развиване е държавна и доста не <210> пука. Но тя също е раздала доста заеми - там има и дребни заеми. Ако, не дай си боже, тази банка стартира да изпитва компликации с действието на тези активи? Давате ли си сметка какво значи, в случай че в действителност се разгласи, че тези заеми са давани на свързани лица? За вложителите това са доста значими неща -

до момента в който не стане ясна политическата среда, те няма да влагат.

- И въпреки всичко да избереш за вложения Босна пред България е шокиращо! Дали да си единствено асоцииран член на Евросъюза не носи по-големи конкурентни преимущества от това да си пълновръстен член?

- Тези страни могат да поемат огромни задължения, до момента в който са отвън Евросъюза. Ние като членове не можем. Помните историята с инвестицията на „ Фолксваген “? Тогава бяхме първоначално с Турция и Гърция. Говореше се ясно, че турците могат да поемат задължения, които България не може да поеме. Ставаше въпрос да се освобождава вложителят от избрани налози, да му се прави инфраструктура.

- Това не са ли нещата, които са непозволена държавна помощ и са неразрешени по копенхагенските критерии за участие?

- Точно по този начин. Но когато стартират да съпоставят страни членки като България и Гърция, този фактор не въздейства. И тогава излизат други причини. Страните от Западните Балкани не са членки и имат повече стопански ниши. Македония каква стопанска система има като значителност за Европа? Каквото създадат там, ще стане европейски център. И може би това се цели.

Визитка

Пламен Д. Чипев е професор по стопанска система в ПУ „ П. Хилендарски “ и в Инс­титута за стопански проучвания (ИИИ) на Българска академия на науките. Като откривател в Българска академия на науките управлява и взе участие в няколко национални и междуна­родни проучвания върху ролята на корпоративното ръководство (КУ) в схемите за всеобща приватизация в страните в Централна и Източна Европа. Участвал е във всички сесии на кръглата маса по корпоративно ръководство на страните от Югоизточ­на Европа (2001-2006). През 2008 година е Fulbright гост-лектор в Универси­тета на Мисури-Канзас Сити (UMKC), Съединени американски щати. Има над 90 научни изявления на български и британски език.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР