Докладите на Норвегия за зачестилите смъртни случаи при възрастни хора

...
Докладите на Норвегия за зачестилите смъртни случаи при възрастни хора
Коментари Харесай

Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения

Докладите на Норвегия за зачестилите смъртни случаи при възрастни хора след имунизиране срещу ковид ще покачат вниманието на другите страни, които ще наблюдават деликатно на кого се бият имунизациите, изключително в случай че става дума за изключително уязвимите жители на домове. Може да забележим спомагателни отчети за това, които ще се появят през идващите седмици от други страни... Но може и да не забележим, твърди Нейтън Бартлет (доцент в Училище за биомедицински науки и фармация, Университет в Нюкасъл).

Имаме лимитирана информация по отношение на тези случаи в Норвегия. Хората, за които се оповестява, че са умряли, са възрастни и доста нежни. Много от тях са имали съществени здравословни проблеми, постоянно срещани в преклонна възраст и може би са били към края на живота си, без значение от имунизацията.Въпреки че са разследвани, значимо е да се означи, че смъртните случаи не са свързани изрично с затруднения, зародили след слагането на имунизацията. Междувременно и австралийски специалисти приканиха за успокоение.
В новата история на имунизациите не сме виждали трендове, показващи смъртни случаи при възрастни хора след имунизация. Например няма доказателства, че годишната противогрипна ваксина е обвързвана със смъртни случаи при възрастни хора - или хора на всякаква възраст. Важно е обаче да се означи, че при съпоставяне с противогрипна ваксина или друга ваксина с имунизацията Pfizer срещу COVID-19, ние съпоставяме ябълки и портокали.
Ваксината Pfizer се основава на mRNA технология, която е изцяло нова в човешката ваксина. Тази технология вкарва част от генетичния материал на вируса SARS-CoV-2 под формата на осведомителна РНК (иРНК). Това инструктира клетките ви да станат част от вируса, който подтиква имунния отговор, инхибиращ инфекцията и предпазващ от заболявания.
Всички ваксини са основани да генерират имунен отговор - въпреки и по разнообразни способи - да приготвят телата ни да се борят с вируса, в случай че и когато го срещнем.
Създаването на имунен отговор води до инфектиране в организма. Някои хора няма да получат странични резултати от имунизацията, само че възпалението може да се прояви по друг метод при другите хора и другите ваксини. Това може да значи реакция на мястото на инжектиране или отмалялост, или друго неразположение. Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария. Макар и в тежкия завършек на спектъра от странични резултати на имунизацията, тези признаци биха били търпими за по-голямата част от хората.
Как другите хора ще реагират на иРНК е това, което започваме да разбираме в този момент. Възможно е тази ваксина да има по-сериозни резултати при по-възрастни, уязвими хора, при които първичният инфекциозен отговор може да докара до съществени провали.
Но към момента е рано да се вършат някакви изводи. Страничните резултати демонстрират, че имунизацията генерира имунен отговор. Ваксините би трябвало да генерират имунен отговор, с цел да работят, а страничните резултати са непряк артикул от нашите тела, изграждащи имунен отговор.
Макар смъртните случаи да са тъжни, те не би трябвало да са причина за паника. Това в действителност ни споделя, че имунизацията подтиква имунния отговор. За множеството хора този отговор ще бъде изцяло търпим и ще докара до развиване на имунна памет, която защищава от тежък COVID-19.
Голямото предизвикателство за всяка ваксина е да генерира задоволително мощен имунен отговор, тъй че да сте предпазени от въпросното заболяване, само че не прекомерно мощен, с цел да не получите съществени неподходящи странични резултати. Там, където тази разграничителна линия съществува, тя ще варира при другите хора, само че най-възрастните и най-крехките ползватели на ваксини евентуално са най-застрашени от тежки, евентуално животозастрашаващи реакции.
Така че с тези, които може да са по-податливи на опасности, бихме могли да сме по-предпазливи. При одобряването на имунизацията Pfizer, TGA може да обмисли рекомендация - тази съответна ваксина да не се предлага за хора в дълбока и немощна напреднала възраст, изключително за тези, които имат други болести и евентуално са към края на живота си.
В идеалния случай дали да се постави имунизацията би трябвало да се взема решение за всеки обособен случай в тази група, като се преценят деликатно рисковете и изгодите във всяка обстановка въз основа на най-хубавите налични данни. 
*Нейтън Бартлет, доцент, Училище за биомедицински науки и фармация, Университет в Нюкасъл 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР