Докладът за техническата проверка за Шенген излиза на 26 октомври,

...
Докладът за техническата проверка за Шенген излиза на 26 октомври,
Коментари Харесай

Решителният месец за влизането в Шенген започва да тече

Докладът за техническата инспекция за Шенген излиза на 26 октомври, сряда, и ще е с позитивен знак. Той ще бъде основа за договарянията за влизането на България и Румъния за Шенген, само че за холандците, които заплашват с несъгласие, не е задоволителен. Необходима е дейна дипломация и ангажираност от страна на българското държавно управление.
След десетилетие застой на договарянията за влизане в Шенген България още веднъж е на прага на пространството без граници. Външни аргументи като войната в Украйна и вътрешни като Хърватия, която откакто влезе в еврозоната, се е устремила да ни изпревари и в Шенген, сложиха на дневен ред в Европейски Съюз въпроса какво да се прави с България и Румъния.

Докладът за техническата инспекция от страна на Европейската комисия излиза тази седмица и ще е с позитивен знак. Но той е първа стъпка. На Европейския съвет на 8 декември ръководителите на страните членки ще би трябвало да дадат отговор одобряват ли София и Букурещ в Шенген или не. На същия съвет ще бъде подпечатано участието на Загреб, което към този момент е контрактувано. Напълно допустимо е да бъде утвърдено и участието на румънците, с които от години вървим в пакет и които поставиха доста старания да решат вътрешните си проблеми и интензивно лобират за идеята си.
Реклама
България обаче сигурно наподобява повече вън, в сравнение с вътре. Въпреки инспекцията от Европейска комисия и макар утвърдената с голяма поддръжка резолюция в наша изгода в Европарламента несъгласието на една съответна страна - Нидерландия, все по този начин заплашва да ни остави изолирани на прага на Европа. Парламентът там предходната седмица гласоподава резолюция, с която задължи държавното управление да не взима " необратими решения " и напомни проблемите на София с проведената престъпност, корупцията и върховенството на закона.

Така българското държавно управление разполага с малко повече от месец, с цел да засилва всички дипломатически канали в името на тази цел. Какво споделя Брюксел 11 години откакто Европейска комисия призна, че България е покрила техническите критерии за влизане в Шенген, ние към момента не сме членки. Новата задача, която приключи на 15 октомври тази година, ще бъде показана пред посланиците на страните членки с резултати през днешния ден - 26 октомври, а от Европейска комисия споделят, че те са утвърдителни.

" От 2011 година комисията интензивно се застъпва за завършването на шенгенското пространство. Комисията смята, че Румъния, България и Хърватия са изпълнили всички нужни условия за присъединение. След доброволната проучвателна задача в Румъния и България комисията и водещи специалисти от страните членки ще показват своя отчет и изводи на работната група на Съвета по въпросите на Шенген на 26 октомври ", споделя пред " Капитал " представителят на Европейската комисия по вътрешните работи Анита Хайпер.

Европейският парламент също прикани предходната седмица с огромно болшинство да се " поправи тази неправда " (по думите на водача на социалистите Ираче Гарсия Перес) в резолюция с целесъобразен темперамент и ясно обръщение до съвета.
Реклама
" Сега е време водачите на страните да подхващат нужните стъпки за цялостното присъединение на тези страни към шенгенското пространство ", споделя още Анитта Хайпер. Какво желаят нидерландците Само ден след решението на Европейския парламент Народното събрание на Нидерландия обаче гласоподава своя резолюция, изразяваща отрицателна позиция за присъединението на България и Румъния към Шенген. В нея депутатите приканват държавното управление в Хага " да обезпечи по-нататъшно следствие на наблюдението на границите от Румъния и България, въз основа че Нидерландия гледа прецизно и заслужено на действието на върховенството на закона и намаляването на корупцията и проведената престъпност в двете страни, а до тогава да не подхващат необратими стъпки ".

Според нидерландския евродепутат Софи ин`т Велт резолюцията дава ясни насоки на държавното управление да наложи още веднъж несъгласие при гласоподаване в съвета през декември, което за следващ път ни връща в изходна позиция. " Капитал " се свърза и с основателя на резолюцията - депутатът Йерун ван Вайнгартен от VVD (Партията на премиера Марк Рюте). " Напълно разбирам и почитам упоритостта на България да се причисли към шенгенското пространство, споделя Ван Вайнгартен. Това, което обаче би трябвало да бъде доказано в допълнение и по-подробно, са въпроси като вярното действие и внедряване на Шенгенската осведомителна система и устойчивостта и надеждността на външния граничен надзор (с Турция например), с цел да спрем както незаконната имиграция, по този начин и незаконния трафик на хора. Европа желае да управлява миграцията, заради което условията на шенгенския граничен надзор стават все по-важни. С в допълнение изследване България може да покаже дали е подготвена за Шенген ", разяснява Ван Вайнгартен.

Зад това общително пояснение обаче се крие фактът, че инспекцията на Европейска комисия явно няма да позволи тези подозрения в нидерландския парламент. Какво ще бъде това " в допълнение изследване " не излиза наяве.

Най-странното е, че в отговорите си пред Народното събрание министър председателят Рюте препраща към механизма за съдействие и инспекция - мониторингът, който Европейска комисия наложи на България и Румъния за над десетилетие, който обаче трябваше да бъде сменен от новия механизъм за господство на закона. " По принцип нямаме нищо срещу България и Румъния да влязат в Шенген. Когато са подготвени, могат да се причислят. Проблемът е следният - имаме потребност от нова актуализация на механизма за съдействие и инспекция. Това в този момент се прави за Румъния, само че не и за България. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР