Докладът, който изтече вчера в медиите, беше доклад за вземане

...
Докладът, който изтече вчера в медиите, беше доклад за вземане
Коментари Харесай

Росица Велкова: Няма риск за валутния борд и за фалит на страната!

„ Докладът, който изтече през вчерашния ден в медиите, беше отчет за взимане на протоколно решение от Министерски съвет и в него бяха показани два сюжета – единият е, че в случай че продължим с тези политики, които са по настоящото законодателство, дефицитите за 4 години напред ще се движат сред 7-6%. Това са прекомерно високи дефицити и тогава ще настъпят тези черни сюжети, които написахме в отчета и медиите извадиха отвън подтекста му. Затова министрите в държавното управление се обединихме да създаваме тригодишната бюджетна прогноза и планът на закон за бюджета с недостиг от 3%. “

Това разгласи служебният министър на финансите Росица Велкова пред „ Българска национална телевизия “. 

Тя изрично сподели, че няма риск от банкрут, страната не е банкрутирала, няма риск МВФ да пристигна до една седмица , с цел да теглим заем, няма риск за валутния ръб . По думите й при изискване, че следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3% недостиг на бюджета, тези опасности не са налице.

„ Ние плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите – това не е банкрутирала страна. Другата седмица ще погасим дълг от 3 милиарда, като по-късно заплащане фискалният запас ще бъде към 10 милиарда лева “ , анонсира още финансовият министър.

Вчерашното изказване на МФ е в посока на това, че до края на месец април би трябвало да бъде импортиран план на закон за бюджета за 2023 година и да бъде изпратена в Европейска комисия тригодишната бюджетна прогноза за 2024-2026 година Трябва да сложим на публично разискване данъчните закони , изясни министър Велкова и добави, че ще бъде препоръчан проект за фискална непоклатимост на страната и за обезпечаване на всички заплащания при недостиг от 3% на бюджета. Затова и се постанова да се предложат данъчни ограничения и промени, с цел да се обезпечи запас за заплащанията при този недостиг.

„ Ако бюджетът, който ще предложим с недостиг до 3 %, се одобри от Народно събрание, не може да се приказва, че ще сме в дългова серпантина, тъй като това дава отговор на Маастрихтските критерии. Ако се създаде бюджет с недостиг от 7 %, тогава автоматизирано ще влезем в дългова серпантина “, е мнението на Росица Велкова.

Тя изясни също, че предлаганият налог свръхпечалба за облагане на всички юридически лица е за второто полугодие на годината, като правилата на тази еднократна солидарна вноска се ползват в много страни членки на Европейски Съюз, той е по Регламент 1854 от 6 октомври 2022 година Финансовият министър се аргументира с това, че основата на облагаемата облага на корпоративния налог е повишена през 2022 година, като тя нормално нараства с 1-2 милиарда , само че през 2022 година основата е повишена с 10 милиарда – това е внезапен скок и значи, че има браншове, които са субсидирани повече и тук-там са се генерирали свръхпечалби. Досега налог свръхпечалба се ползва у нас за бранш горива.

На въпрос дали ще има ликвидна рецесия в страната, министър Велкова отговори, че в този момент няма проблеми с ликвидността , страната ни сполучливо изтегли дълг през януари месец, до септември месец не би следвало да има ликвиден проблем. Ако дефицитът е прекомерно огромен, през септември месец ще има проблем при изтегляне на дълг.

Запитана дали да се промени плоският налог, министър Велкова разяснява, че постоянното държавно управление би трябвало да вземе решение дали ще свива разноските , или ще усилва приходите през нарастване на налозите, само че нейното мнение е, че плоският налог не би трябвало да се анулира и че въвеждането на прогресивния налог ще понижи събираемостта на приходите.

По настоящата тематика за участието ни в еврозоната финансовият министър сподели, че продължава усилената работа, 4-те законопроекта, които не бяха признати, ще бъдат импортирани в Народно събрание и чакаме предпочитано да бъдат признати. Комуникационната акция ще започва от началото на м. април, след политическата акция, следи се критерия инфлация.

„ Твърдо сме решени сега, в който критерият инфлация отговоря, с изключенията, направени за Хърватия, да подадем искане за конвергентен отчет, като при тези условия ще аплайваме за влизане в еврозоната от 01.01.2025 година “ , изясни министър Велкова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР