Доклад от 500 страници, където всяко изречение е състав от

...
Доклад от 500 страници, където всяко изречение е състав от
Коментари Харесай

Сметната палата е отказала достъп на Нинова до доклада за ДКК

Доклад от 500 страници, където всяко изречение е състав от Наказателния кодекс. Така вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Никова разяснява в парламента одитния отчет на Сметната палата за Държавната консолидационна компания. " Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България ", сподели Нинова.

Вицепремиерът няма опция да даде повече елементи от инспекцията, тъй като отчетът е засекретен целият и е изпратен в прокуратурата. Тя напомни, че на 18 март е дала обещание да даде повече информация, само че в не може да го направи. " Затварят устите на тези, които желаеме да изнесем истината за корупцията в България по време на ръководството на ГЕРБ ", уточни министърът.

" Сигурно сте не запомнили, че вие сте упълномощили инспекция на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание. Не знам дали знаете, само че вие няма да видите резултата от инспекцията, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен притежател на капитала на ДКК, също ми се отхвърля да ми се даде отчетът за резултатите от инспекцията на Държавната консолидационна компания. Не единствено това, на мен ми се не разрешава да приказвам за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на шефовете на ДКК, който по закон има право да го получи ", обърна се Корнелия Нинова към депутатите от ГЕРБ.

Тя прикани от ръководителят на Народното събрание и депутатите да намерят механизъм отчетът да постъпи в секретното деловодство на Народното събрание. " Признавам ви, като министър аз нямам ход. А отгоре на всичко, по този отчет са ми дадени инструкции да взимам ограничения – да завеждам каузи, да приключвам процедури, да разгласявам публични поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е предложено? Ако не го направя, ще бъда упрекната в занемареност, а в случай че го направя ще бъда упрекната, че съм прочела отчета и съм нарушила закона ", добави вицепремиерът.

" Това е единствено един казус, представете си още 50 такива случаи в страната. За какво действат тези институции в България? За какво действа Народно заседание, което разпорежда инспекции на Сметната палата? За какво действа Сметната палата, която прави инспекции, с цел да не може по-късно изпълнителната власт и Народното събрание да вземат ограничения ", означи Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР