Доклад на ДАНС показа сериозни пробойни в системите за лекарства,

...
Доклад на ДАНС показа сериозни пробойни в системите за лекарства,
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС показа пробойни в системите за лекарства

Доклад на ДАНС сподели съществени пробойни в системите за медикаменти, сподели депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и няма благоприятни условия за отбягване на недостиг, сподели той, цитирайки отчета.

https://youtu.be/K7NchjMK5rg?si=9OF26obomiuzh3eK

Голяма част от медикаментите, неразрешени за експорт до март 2022г. са отпаднали от системата СЕСПА. Така се е облагодетелства частният търговски интерес за сметка на пациентите, написа в отчета.

Не е изключено част от количествата въпреки всичко да са налични в складовете на търговците на едро или да са останали единични бройки в аптеки. Това пък можело да не регистрира дефицит в системата.

Улеснява се износът на медикаменти от търговци на едро. Така се задълбочава дефицитът на избрани лекарства. Това са противозаконни схеми за източване на обществени средства от бюджета на НЗОК, сподели Костадин Ангелов, цитирайки данните.

Повечето покупко-продажби сред търговците на едро са станали с сдружения, които доставят медикаменти в Европейски Съюз, нелегално добити от аптеки или болница

През част от сдруженията медикаментите минават единствено по документи. Всичко това води до дефицит до медикаменти на дребно, сподели Ангелов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР