Докато Западът бяга, въпреки загубите за себе си, от руските

...
Докато Западът бяга, въпреки загубите за себе си, от руските
Коментари Харесай

Русия намери замяна на Европа за доставки на въглища

Докато Западът бяга, макар загубите за себе си, от съветските енергийни запаси, Индия, в противен случай, открива нови търговски връзки с Русия. Оказа се, че индийците изкупуват освен съветски нефт, само че и съветски въглища, върху които Европа е наложила ембарго. Експертите са уверени, че Делхи елементарно ще може да поеме европейски размери въглища от Русия. Но индийският темперамент ще би трябвало да бъде демонстриран пред Съединените щати.

Индия стартира да купува освен съветски нефт, само че и съветски въглища. Преди налагането на западните наказания против съветските въглеводороди ролята на съветския нефт и въглища беше незначителна на индийския пазар. Въпреки това прагматичните индийци явно са подготвени да се трансфорат в нов пазар за Русия, който да размени американския и европейския пазар.

През март доставките на въглища за Индия от Русия доближиха максимума през последните две години. Индия купи 1,04 милиона тона въглища от Русия, най-високото равнище от януари 2020 година До две трети от мартенския размер се падат на пристанищата на Далечния изток на Русия. В началото на април Индия разгласи, че възнамерява да удвои вноса си на съветски коксуващи се въглища.

През 2021 година Европейски Съюз закупи 48,7 милиона тона термични и коксуващи се въглища от Русия за 3,7 милиарда $. Това е малко по-малко от една четвърт от целия експорт на съветски въглища (227 милиона тона). В същото време през последните месеци Европа стартира да купува повече от Русия – 5 милиона тона въглища на месец. „ Ръстът на доставките за Индия е растеж от доста ниска база. Но доставките въпреки всичко са впечатляващи “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института за енергетика и финанси. През 2021 година делът на съветските въглища в Индия е единствено 2%.

До август, когато влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за съветски въглища, търсенето им отвън Европа ще се усили доста. „ Все още не се знае дали ще бъде допустимо целият размер да се пренасочи от Европа на Изток. Но би трябвало да разберем, че даже в случай че първоначално Русия загуби 1–2 милиона тона месечни експортни колета или 10–20 милиона тона годишно, това няма да се трансформира в сериозен неуспех за съветската въгледобивна промишленост и няма да я върне десетилетия обратно. Руските миньори ще се върнат на позициите от 2018-2019 година, ще имат положителни вероятности да стартират още веднъж да усилват износа през 2023 година “, счита Кондратиев.

Средно Русия доставяше на Европейски Съюз 4 милиона тона въглища на месец. Потенциално Индия би могла елементарно да усвои този размер, изключително в случай че съветските въглища бъдат понижени. Въпросът с парите за Индия, както и за доста разрастващи се страни, в този момент е извънредно значим.

„ За Индия отстъпките както за петрола, по този начин и за въглищата са просто жизненоважни. Делхи вижда какво се случва в прилежаща Шри Ланка, където стопанската система е в тежко състояние, оповестени са банкрути и бушуват протести. Индия се нуждае от сила на допустимо най-ниска цена, тъй като това ѝ разрешава да понижи цените или най-малко да не ги усили за популацията. Развиващите се страни имат дребен избор: или да покачат цените и да се сблъскат с доста тежки обществени и стопански последствия, или да субсидират цените на силата, което удря мощно бюджета “, изяснява Кондратиев.

Какви размери ще бъдат пренасочени от Европа, зависи освен от съществуващото търсене в Индия. То е доста високо. Индия е вторият по величина консуматор и вносител на въглища в света след Китай. Индусите зависят от доставките на въглища с цели 85%. Въглищата съставляват към 70% от производството на електрическа енергия в страната. Русия е шестият по величина производител на въглища и качествени въглища, които ще се продават с отстъпка поради глобите. Русия и Индия могат да си оказват помощ в тази обстановка.

Но с изключение на търсенето и предлагането има редица други фактори. Първо, може да има логистични проблеми. „ Сега огромен размер въглища минава през северозападните пристанища. Но за доставка на въглища до Индия е по-добре да изберете пристанищата на юг. Но може да има компликации с доставката на въглища по железопътен превоз. Железопътната линия в южния регион е с огромно пътническо натоварване заради рестриктивните мерки на полетите в района, което се отразява и на товарния трафик “, изяснява Кондратиев.

На второ място, могат да зародят проблеми със сухите товарни кораби, които са нужни за претоварване на въглища. Руските експортьори са наели най-вече кораби на открития пазар и някои корабни компании може да откажат да работят с тях. Това ще увеличи транспортните ставки за съветските въгледобива. „ Това обаче не е сериозно. Защото цените на въглищата са на исторически върхове. Руските спедитори ще могат да устоят на нарастването на разноските за транспорт. И при липса на публична възбрана за работа с въглищни товари от Русия, към момента ще има искащи да транспортират съветски въглища при толкоз високи цени. Развиващите се страни също имат кораби за насипни товари “, споделя Сергей Кондратиев.

На трето място, с цел да може Индия да получи съветски въглища на преференциална цена, съветските компании би трябвало непосредствено да договарят с индийските купувачи за доставките. „ В историята на съветския нефт, който беше продаден с рекордна отстъпка, се оказа, че индийските купувачи постоянно не виждат тази отстъпка и даже заплащат за нея с награда към Brent. Защото те не купуваха съветски нефт непосредствено, а от интернационалните търговци, които прибраха отстъпката. Това понижи тласъка на купувача за съществено нарастване на покупките”, споделя Кондратиев.

Следователно е належащо да се договорят въглища сред Русия и Индия без медиатори. И Русия, несъмнено, се интересува от сключването на не спотови, т.е. еднократни, а дълготрайни контракти за една година или повече.

Друг риск е геополитически. „ В Индия има много частни консуматори. Те обръщат повече внимание на отстъпките, само че за разлика от държавните компании е по-вероятно да се опасяват от закани за наказания от Съединени американски щати и Европа заради съдействие с съветски компании “, счита специалистът. Съединени американски щати към този момент се пробват да принудят Делхи, към този момент на думи, да заеме по-антируска позиция. Такъв напън против Индия ще се ускори, счита специалистът.

„ Ако Индия прояви темперамент по отношение на натиска на Съединени американски щати, то след известно време тя може да води съвсем целия ни експорт на въглища за Европейски Съюз “, считат анализаторите. Потреблението на въглища в Индия през 2021 година набъбна до 1,06 милиарда тона, само че производството през 2020-2021 година спадна до 716,1 милиона тона. „ Дори с нарастване на производството през 2022 година Индия към момента би трябвало да внася повече от 200 милиона тона. А Русия би трябвало да пренасочи към 50 милиона тона. По-рано индийското държавно управление към този момент приказва за желанието си да усили вноса от Русия до 40 тона годишно. Ако този проект се реализира, тогава по-голямата част от износа към този момент ще бъде пренасочен, остава да се намерят купувачи за към 10 милиона тона, което няма да е мъчно да се направи в изискванията на световния дефицит “, означават анализаторите.

Индия и Китай дружно могат да поемат целия съветски размер от европейския пазар. Китай внася почти същото количество въглища като Индия, повече от 200 милиона тона. Властите в Кузбас към този момент оповестиха готовността си да преориентират износа на въглища от Европейски Съюз към Китай и Индия, като предходната година от този район в Европейски Съюз бяха изпратени 36,3 милиона тона. Делхи и Пекин също разискват с Москва опцията за заплащане в локални валути и потребление на локални разплащателни системи, които ще обезпечат тези транзакции от " ръцете " на Запада.

Ако съветският газ напусне Европа за Индия, тогава някой снабдител ще би трябвало да напусне индийския пазар. Австралия през днешния ден е най-големият експортьор на въглища за Индия.

Ако Индия продължи да усилва доставките от Русия, тогава австралийските въглища ще отидат на пазарите на Европейски Съюз. Освен това Австралия е географски ситуирана доста по-далеч от страните от Европейски Съюз, в сравнение с Руската федерация, което значи, че цените на въглищата също ще бъдат по-високи заради увеличените логистични разноски. А за Индия цените, в противен случай, ще станат по-ниски, защото Русия към момента е принудена да продава енергийните си запаси с огромна отстъпка. Достига 20-30% “, споделят анализаторите.

Очевидно не Китай, а Индия може да се възползва от цялата тази битка за наказания сред Запада и Русия, в случай че търсите най-малко някои плюсове в обстановката.

„ Според мен безусловно всички ще изгубят, тъй като общото равнище на цените се повишава и ще се повишава още веднъж. Разбира се, индийските компании ще купуват съветски нефт и въглища с отстъпка, само че би трябвало да се разбере, че тази отстъпка ще пристигна от така и така високата цена. В същото време стопанските системи на Индия, Европа, Съединени американски щати и Русия губят, тъй като цените на доста артикули в този момент са на оптимално равнище. Донякъде това е от изгода за Русия, тъй като изнасяме доста енергийни запаси и първични материали, които са поскъпнали. Но заради рестриктивните мерки на глобите тази изгода също е непълна “, заключава Сергей Кондратиев.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР