Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната

...
Докато всички останали се опитват да спасят света от климатичната
Коментари Харесай

Политико: Путин се надсмива над COP28 в преговори за петрол в Абу Даби и Рияд

Докато всички останали се пробват да спасят света от климатичната злополука, Владимир Путин преговаряше за износа на нефт от Русия, написа " Политико ".

Докато договарянията за климата на COP28 в Дубай доближиха плануваната си половина в сряда, съветският водач кацна дискретно единствено на 150 километра. Неговата дестинация обаче не беше интернационалният конгрес, където публични лица обсъждаха бъдещето на изкопаемите горива.

Беше Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, където Путин стартира бърза обиколка на двама значими бизнес партньорa.

 

Първо, емирът сътрудник на Путин, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. След това стигна до Рияд, с цел да се види с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

 

Ако не е съзнателно, то времето на Путин сигурно изглеждаше ориентирано към световните договаряния, провеждащи се на по-малко от 90 минути с кола. Неговото наличие представляваше алегоричен разграничителен екран: в  един кадър договарящите се пробват да отучат света от изкопаемите горива, а в другия кадър Путин с всичко налично прави на инат и наобратно.

 

Руският нефт, несъмнено, поддържа Москва на повърхността, откогато Путин стартира пълномащабната си инвазия в Украйна предходната година, осигурявайки непрекъснати доходи, от които Кремъл може да черпи, с цел да покрие възходящите си военни разноски. Но цените на петрола в последно време паднаха, оставяйки Русия в невъзможност по какъв начин да ръководи добива със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия.

 

На COP28 екскурзиантът Путин провокира митинги. " Да не си посмял да дойдеш на COP ", предизвестява един от няколко плаката държани от деятели за климата от придвижването " Петъци за бъдещето ". " Изкопаемите диктатори вън ". И по-откровено: " Майната му на Путин ".

 

Вътре в залата обаче близостта на Путин съвсем не се забелязваше.

" Освен че го споменахте тук, някак си бях не запомнил, че той може да идва в района ", сподели пратеникът на Съединените щати по климата Джон Кери, отговаряйки на въпрос на POLITICO на брифинг за пресата. — " Но това не ни визира тук. "

 

Шефът на Европейския съюз по въпросите на климата Уопке Хоекстра сподели пред POLITICO, че " зависи от тези, които го одобряват, да обяснят за какво считат, че това е добра концепция ".

 

Путин, добави Хоекстра, " е наказан от голямото болшинство на Организация на обединените нации и е търсен в Хага за военни закононарушения. Така че от европейска позиция не може да има бизнес както нормално. "

 

Руска петролна главоблъсканица

 

Визитата на Путин идва в под напрежение миг за връзките на Русия с богатите на изкопаеми горива страни от Персийския залив.

След като доближиха рекордни стойности от над 120 $ за барел след нахлуването на Москва, цените на петрола се намалиха. В опит да поддържат цените високи, членовете на картела на производителите на нефт ОПЕК+ се споразумяха да понижат производството, свивайки доставките.

 

Само предходната седмица Саудитска Арабия съобщи, че ще удължи до 2024 година обещанието за понижаване на дневния експорт с милион барела, до момента в който ОАЕ понижи дневния рандеман със 163 000 барела.

 

Въпреки това западните наказания, които включват таван на цената на съветския нефт от 60 $, принуждават Москва да поддържа потока на своя недопечен нефт, с цел да запуши дупки във финансите си и да заплати за войната си в Украйна. Те също по този начин накараха Русия да усили доста износа на петролни артикули както за Саудитска Арабия, по този начин и за ОАЕ.

 

И макар уговорката да приложи съкращения на производството, Русия - член на ОПЕК+ - не съумя да реализира задачите, които даде обещание тази година и резервира добива релативно непрекъснат.

 

Преди визитата представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че петролът е " постоянно на дневен ред ", когато публични лица от трите страни си взаимодействат, заяви държавната новинарска телевизия Риа Новости. А Юрий Ушаков, един от съветниците на Путин, сподели пред съветски медии, че Кремъл счита договарянията за " извънредно значими ".

 

Путин ласкаеше своите домакини, преди да стартира диалозите си в ОАЕ, като се похвали с " невиждано високото равнище " на комерсиалните връзки Русия-ОАЕ след кацане в Абу Даби, съгласно Риа Новости.

Министерството на външните работи на ОАЕ не отговори незабавно на искане за коментар.

 

COP28 несъгласия

 

Срещата на Путин в съседство с COP28 е най-новият поврат за срещата на върха, която беше изправена пред месеци на несъгласия по отношение на решението договарянията да се проведат в богатите на нефт ОАЕ.

Пакет от документи, оповестени малко преди началото на конференцията, демонстрират, че ОАЕ възнамеряват да употребяват позицията си на хазаин на събитието, с цел да сключат покупко-продажби за изкопаеми горива с непознати държавни управления, което слага под подозрение способността им да следят събитието. Президентът на COP28 Султан Ахмед ал Джабер, също основен изпълнителен шеф на държавната петролна компания на ОАЕ, твърдо отхвърли обвиняванията.

 

Путин си сътвори навика да заобикаля срещите на върха за климата. Той не участва на последните две COP, извършени в Глазгоу, Шотландия, и Шарм ел Шейх, Египет.

 

Руският президент, който е изправен пред арест в над 100 страни, откакто Международният углавен съд издаде заповед против него за военни закононарушения, осъществени в Украйна, рядко пътува в чужбина.

Малко евентуално е той да бъде задържан по време на това пътешестване, защото нито ОАЕ, нито Саудитска Арабия са членове на МНС.

Путин няма да отсъства от страната повече от ден, защото се чака да се върне в Москва в четвъртък, където ще се срещне с президента на Иран Ебраим Раиси.

 

Междувременно, назад на COP28, съветският павилион изглеждаше надалеч от цялото това неспокойствие.

 

В сряда сутринта се организира рускоезичен панел, заобиколен от екрани, показващи достолепията на нуклеарната сила и съветската държавна компания за нуклеарна сила Росатом.

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР