Докато войната в Близкия изток се води напрегнато на терен,

...
Докато войната в Близкия изток се води напрегнато на терен,
Коментари Харесай

Фалшиви новини, спорни снимки и видеа заляха социалните мрежи. Ка...

Докато войната в Близкия изток се води с напрежение на терен, в интернет се развива друга дейна борба - сред истината и лъжата. От 7 октомври насам обществените мрежи са атакувани от непрестанна дезинформация.

 

.
Видео внушава, че представители на " Хамас " минават от Газа в Израел с парапланери. Заснет е парапланерист, който се сблъсква с електропровод, по-късно поражда пожар. При деликатна инспекция на фрагментите обаче излиза наяве, че този случай няма нищо общо с офанзивата на терористичната организация. Случил се е на корейския остров Чеджу през юни тази година. Отразен е от голям брой локални медии.

.
.
В мрежата на подправените вести попадна и Би Би Си. В манипулирано видео, споделено в Тelegram и X-платформата, до неотдавна известна като Twitter. Авторите му употребяват логото и метода на английската социална медия.

.
Те внушават, че публицисти от проверяващия уебсайт " Bellingcat " са открили, че оръжията, предоставени от НАТО на Украйна, са били продадени на " Хамас ". То се популяризира най-вече в съветски канали в обществените мрежи.

.

Съюзниците в НАТО, въоръжавайки Украйна, освен се провалиха да освободят украинските територии, само че и неумишлено провокираха напрежение в Близкия Изток. Причината е ужасяващото равнище на корупция в Украйна.

 

От Би Би Си и " Bellingcat " нарекоха видеото " подправено ". Малко след офанзивата на " Хамас " украинският президент Володимир Зеленски неведнъж изрази поддръжка за Израел.

.
" Единствената разлика е, че има терористична организация, която атакува Израел, a тук има терористична страна, която атакува Украйна. Декларираните планове са разнообразни, само че същността е една и съща ", сподели Зеленски.

.
„ И двете страни се състезават за видимост повече - най-много за аудитории отвън техните територии, най-много европейската публика. Там се търси поддръжка и симпатизанти “, сподели Руслан Трад от Лабораторията за цифрови следствия на Атлантическия съвет за bTV.

 

В клип, споделян в X се твърди, че е снимано момче от Газа, скърбящо за починалите си сестри. Видеото обаче е в онлайн пространството от съвсем 10 години. Излъчвано е от Си Ен Ен през февруари 2014 година, до момента в който сирийското държавно управление бомбардира следени от бунтовниците елементи на Алепу.

.

„ По време на военни спорове, в това число в Украйна, се употребяват остарели фрагменти, които провокират прочувствена реакция, най-много са фрагменти на мъртви, на убити деца, опустошения. Трябва да се вижда трагична картина, която да притегля погледа. В случая с " Хамас " и Израел, имаме образци на видеокадри, които са остарели, смесени с нови такива. Пример за такова видео имаше при самата офанзива на " Хамас ", когато беше оповестено видео, в което има остарели фрагменти от обучение на " Хамас ", само че те са показани като част от офанзивата върху Израел на 7 октомври “, изясни Трад.

 

И още едно неведнъж споделяно видео, за което се твърди, че демонстрира фрагменти от " ново въздушно нахлуване над елементи от Израел ".

 

Любопитното обаче е, че фрагментите са от видеоигра, " Arma 3 ", излиза наяве от видеоклип, качен в YouTube през предходната година. .

Изображенията от играта са били употребявани и преди, с цел да показват неточно други военни спорове, в това число съветската инвазия в Украйна.

“По принцип тази игра - " Arma ", е известна измежду геймъри, които харесват игри със стрелби, само че постоянно - поради това, че самата игра е доста положителни създадена, доста реалистична, постоянно се употребяват фрагменти от тази игра като показване на фрагменти от настоящ спор - имаме образци от Украйна, Сирия, Газа и Израел. И несъмнено, най-често се употребява, през последните години от спора в Сирия, защото е многомащабен и деконструктивен. Предлага огромен набор от фрагменти, които може да се употребяват, да се рециклират за потребление в дезинформация “, счита Трад.

 

Друга манипулативна техника - онлайн беше публикувано изображение, за което се твърди, че е известие на Белия дом за даване на помощ от 8 милиарда $ на Израел. Внушението е, че това ще е за сметка на поддръжката за Украйна. Такова действително известие няма. За подготовката на неистинския документ по всяка възможност е употребен меморандум, публикуван през юли от Белия дом за подкрепяне на Киев.

.
„ Винаги лагерът Русия-Украйна-Китай се е стремял да отдалечи Израел, да не оказва помощ на Украйна. В момента също имаме такава дезинформационна война, в която се насажда едно разделяне, че Съединени американски щати ще дават повече в този момент на Израел, в сравнение с Украйна. Ще оказват помощ на израелската войска поради спора с " Хамас ", за сметка на фронтовите линии в Украйна, което на терен няма сходно отражение, само че въпреки всичко в онлайн пространството тези гледни точки, тези подправени данни към този момент повлияха на публичното мнение “, добави Трад.

 

Още една медия попадна в дезинформационната вълна през последните дни. Акаунт в X, употребяващ името " Фарида Хан ", твърди, че е публицист на Ал Джазира в Газа. Той разгласява известие, в което се показва, че има видеозапис от " рухването на ракета на " Хамас " в болничното заведение " при случая във вторник. Впоследствие медията предизвести потребителите на обществените мрежи, че акаунтът няма връзка с медията, и че нямат подобен чиновник.

.
.
„ Най-опасно е привличането на симпатизанти, които до неотдавна може да не са били по този начин дейни или да не са имали сходно отношение към спора, само че попадайки на посланията и тези послания, смесени с жестоките фрагменти, на които станахме очевидци, биват повлияни. През последните дни видяхме, че има терористични офанзиви, има също по този начин офанзиви върху синагоги, имаме даже офанзива върху семейство в Съединени американски щати, единствено тъй като дамата е със кърпа “, сподели Трад.

 

На този декор поради лавината от сигнали за дизинформация Европейската комисия към този момент проверява Фейсбук, X и TikTok за работата им с онлайн наличието, обвързвано с войната в Близкия изток.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР