Докато в Европа продължава да се развихря енергийната криза, метеоролозите

...
Докато в Европа продължава да се развихря енергийната криза, метеоролозите
Коментари Харесай

Вижте кога ще дойде първият сняг

Докато в Европа продължава да се развихря енергийната рецесия, метеоролозите на AccuWeather се пробваха да дефинират кои елементи на континента ще изпитат най-сурови условия тази зима и кои ще бъдат пощадени от най-лошите проявления на времето. Покачващите се сметки за ток и газ по целия континент носят в допълнение напрежение какво ли ще ни предложи зима 2022-2023, написа Метео Балканс. 

От астрономическото й начало ни разделят съвсем два месеца, само че все пак екипът метеоролози за дълготрайни прогнози на авторитетния уебсайт към този момент подреди пъзела на прогнозата какво ще донесе на Европа идният сезон.

Тази зима, съгласно специалистите, ще бъде под мощното въздействие на Ла Ниня - студената фаза на Южното съмнение, противоположна на топлата фаза на Южното съмнение - Ел Ниньо.

В интервала на Ла Ниня извънредно ниски температури се разгръщат по екваториалните води на Тихия океан, което от своя страна поражда океано-атмосферна система на взаимовлияние, касаеща мощно времето по целия свят, и изключително на зимните температури и вида на снеговалежите.

Очаква се Ла Ниня да бъде в пика си през ноември, споделя основният метеоролог “Международни прогнози ” Джейсън Никълс, и прибавя, че Южното съмнение Ел Ниньо (ЮКЕН) ще се откри в неутрална позиция - в която Ел Ниньо и Ла Ниня ще са в паритет - през януари.

Тъй като това е третата поредна зима под въздействието на Ла Ниня, и този леден сезон ще има сходни черти с предходната зима. Въпреки това, метеоролозите на AccuWeather настояват, че този сезон има ново, рядко срещано парче от пъзела, което липсваше предходните години.

“Три пъти подред Ла Ниня се е случвала единствено три пъти, откогато се съхраняват данни за прогнозата за времето, като най-скорошният случай датира от началото на третото хилядолетие - от 1998 до 2001. ”, изяснява основният метеоролог на AccuWeather Алън Реперт. Като се базират на данните от близкото минало, когато това се е случвало в три поредни зими, метеоролозите могат да изследват явленията през тези неповторими години и да ги употребяват като част от методите си за разбор, с цел да предвиждат какво време ни чака тази зима.

Южна Европа ще поеме удара на мощни стихии

Метеоролозите настояват, че има индикации за това главната цел на пътя на бурите да бъде точно Южна Европа.

На места в Португалия, Испания, Южна Франция, Италия и Балканите има най-голяма възможност да падат чести превалявания от дъжд и да духат бурни ветрове, в сравнение с в други елементи на континента. До известна степен, жителите от Иберийския полуостров до тези в югоизточна Европа ще виждат избрани прилики с предходните две зими.

Това може да значи нараснал риск от обилни превалявания, изключително в югоизточна Франция, северните и централни елементи на Италия и Западните Балкани. Жителите на градове като Венеция би трябвало деликатно да наблюдават бурите тази зима, поради особената накърнимост на района им от съществени наводнения.

Един преобладаващ в южна посока път на бурите в Европа би означавал и евентуално по-обилни снеговалежи по южните скатове на Алпите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР