Докато услугите в Германия страдат от локдауна, удължен поне до

...
Докато услугите в Германия страдат от локдауна, удължен поне до
Коментари Харесай

Как Китай помага на Германия да излезе от кризата

Докато услугите в Германия страдат от локдауна, продължен най-малко до 10 януари, немската индустрия набира скорост: към този момент 6 следващи месеца тя бележи растеж. За възобновяване на немската стопанска система способства и Китай.

Заведенията са затворени, развлекателната промишленост е парализирана, туристически потоци няма. Започналият през ноември и удължен до 10-и януари втори локдаун за тази година удря мощно по най-голямата европейска стопанска система. Това се вижда и с просто око. Но има и нещо, което не се вижда – предприятията работят на цялостни обороти.

И до момента в който другите браншове от сферата на обслужването не престават да търпят загуби, индустрията бележи растеж към този момент шест следващи месеца, сочат статистическите данни: 2,3 % през септември, 3,2 на 100 през октомври. Най-голям е растежът в автомобилостроенето – 9,9 % за октомври в съпоставяне със септември.

Предкризисните равнища още не са достигнати, само че смяна се чака в най-скоро време, както сочи различен сладкодумен макроикономически знак: портфейлите с поръчки на предприятията.

Поръчките надвишават равнищата от февруари

Те са се нараснали през октомври в съпоставяне със септември с 2,9 %, което е към два пъти повече от упованията на специалистите. И като цяло размерът на поръчките, получени от немските предприятия, е с 0,8 на 100 по-висок, в сравнение с е бил през февруари. С други думи – по този индикатор Германия към този момент се е върнала на предкризисното ниво, дори малко го е надминала.

Както обаче предизвестяват специалистите – индустрията няма да успее да компенсира през тази година загубите от сферата на обслужването: този бранш, който е главен във всяка постиндустриална стопанска система, е прекомерно огромен. Поради това брутният вътрешен артикул (БВП) на Германия, повишил се с 8,4 % през третото тримесечие, през четвъртото още веднъж ще е негативен - въпреки прогнозата да е за единствено с към % по-нисък.

Силна индустриална база

Всички тези данни сочат, че сривът на немската стопанска система поради пандемията завършва, макроикономическата обстановка се стабилизира, натрупат се поръчки като причина за значителен растеж на Брутният вътрешен продукт през 2021-а година. А локомотив на този растеж, по което Германия се разграничава от редица други европейски страни, ще стане точно индустрията.

Федералната република съумя, без значение от бурното развиване през последните десетилетия на най-различни браншове от сферата на услугите (включително банковите, застрахователните, консултантските, инженерните и др.), да резервира много мощна промишлена база. В Германия индустрията обезпечава 24 % от Брутният вътрешен продукт, до момента в който във Англия и Франция да вземем за пример този дял е съвсем двойно по-малък (13 процента).

Другата характерна специфичност на икономическата конструкция на Германия е, че нейната индустрия е най-вече експортно насочена. Това я направи доста уязвима в първите месеци на тази година, когато пандемията сковава деловата, и изключително капиталовата, интензивност по целия свят.

Китай усилва покупките от Германия

Но още от май, точно с помощта на експортната си ориентировка, немската индустрия стартира бързо да попълня краткотрайно опразнените портфейли с поръчки. И в това отношение най-важна роля изигра Китай, който по-бързо от доста други страни стартира да възвръща своята потърпевша от строгите карантинни ограничавания стопанска система. Това автоматизирано усили търсенето на импорт от Германия – главен източник на европейски артикули за Китай.

Така че сега немската стопанска система – а и целият Брутният вътрешен продукт на Германия – излиза от рецесията значително с помощта на китайския пазар. Само през септември немските предприятия са изнесли за Китай продукция на стойност 8,5 милиарда евро – с 10,6 % повече, в сравнение с през септември 2019-а година.

Но няма ли заплаха немската стопанска система да изпадне в прекомерно огромна взаимозависимост от Китай? Икономистът Макс Ценглайн от берлинския стопански център Mercator Institute for China Studies споделя за Дъждовни води, че пандемията може да докара до някои разбърквания в структурата на външната търговия на Германия, само че те ще бъдат по-скоро краткотрайни.

„ Би било пресилено да се счита, че в бъдеще всичко ще зависи от Китай “, споделя той по този въпрос. Също и стопанските системи на Европейски Съюз и Съединени американски щати следва скоро да се възстановят, уверен е специалистът, а това са доста по-важни пазари за пласмента на немската експортна продукция, в сравнение с Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР