Докато у нас властите все още призовават да се носят

...
Докато у нас властите все още призовават да се носят
Коментари Харесай

Междувременно в Швеция върнаха от училище дете с… маска

Докато у нас управляващите към момента приканват да се носят маски в затворени обществени пространства, в една страна на повече от 2 000 км отсам носенето на защитна маска води до напълно разнообразни проблеми.

13-годишен възпитаник се обърна към новинарския уебсайт thelocal.se , за това, че е бил върнат от учебно заведение, тъй като е бил с маска в клас. Линус посещава учебно заведение, покрай Стокхолм. Миналия понеделник момчето е взело решение да стои с защитното средство от самото начало в учебно заведение:

„ Първият урок мина добре. Но при започване на втория учителката ме помоли да си махна маската. Аз, несъмнено, отхвърлих поради ковид. ”

Линус споделя още пред уеб страницата, че е бил изолиран самичък в продължение на 3 часа, до момента в който пристигна майка му да го вземе. Когато Сара Джефорд съумяла да пристигна, била меко казано сюрпризирана:

„ Аз съм надълбоко шокирана и намирам ограниченията за крайни и неприемливи. Това би трябвало да бъде персонален избор. Никой не би трябвало да бъде каран да си смъква маската. ”

След като е върнат вкъщи поради отхвърли да стои в клас без маска, Линус е заставен да си остане вкъщи в идващите 2 дни. Тогава въпреки всичко взима решението, дружно със своето семейство, че вредата от пропускане на занятията в учебно заведение е по-голяма от шанса да се разболее от Covid-19.

В учебното заведение на младежа учат почти 550 деца на възраст сред 3 и 17 години. Директорът Карл Хъдсън е написал в мейл до новинарския уебсайт, че не може да разяснява самостоятелно случая и че само се съблюдават рекомендациите на Института по инфекциозни заболявания в Стокхолм.

Майката на ученика е подала недоволство до общината, само че оттова към момента няма отговор по проблема.

До предходната година във връзка с пандемията Швеция имаше напълно друг модел в битката против ковид. Шведските управляващи взимаха решения, водени от концепцията да се доближи стаден имунитет, без да се вкарват ограничавания в публичния живот. Заради тази си политика страната беше неведнъж подложена на критика от Европа. В края на есента  случаите в Швеция внезапно скочиха, след което институциите последователно вкараха нови ограничения за жителите.

В обстановката на всеобщо имунизиране в Европейски Съюз Швеция още веднъж пое по собствен път. Не единствено това, само че дружно с няколко други страни до лятото ще въведе електронен имунизационен паспорт за жителите. Каква част от популацията ще одобри да се имунизира, не е ясно. Тук има една специфичност от недaлечната история на страната, напомня DW. При всеобщата имунизация против свински грип през 2009 и 2010 бяха регистрирани огромен брой случаи на деца, които се разболяха от нарколепсия – тип патологична, мъчителна унесеност. Последва огромна здравен скандал, който остави неприятен спомен у шведите.  

 
Първи удара поемат учениците


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР