Докато целият цивилизован свят се надпреварва да изпраща военна помощ

...
Докато целият цивилизован свят се надпреварва да изпраща военна помощ
Коментари Харесай

Нинова обвини президентството в манипулация за оръжейни доставки в Украйна

Докато целият цивилизован свят се надпреварва да изпраща военна помощ на Украйна против съветските окупатори, президентът Румен Радев продължава окопната война против вицепремиера и стопански министър в оставка Корнелия Нинова, чиято партия стана причина Народното събрание да не позволи публично български оръжейни доставки за Киев. В същото време е обществена загадка, че България доставя за Киев, само че посредством други страни. Вече четвърти месец от началото на войната, Румен Радев не стопира да упреква Нинова, че подвежда електората си и позволява военна помощ против Русия, каквато Радев не желае да даваме.

Последният скандал бе провокиран от клише, оповестено във фейсбук от основния секретар на президента Димитър Стоянов, в което написа, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

" Последните месеци тематиката оръжие за Украйна беше използвана жестоко, манипулативно, с политически цели, само че всяка неистина и операция имат граници ", съобщи Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг във вторник.

По думите ѝ основният секретар на президента Димитър Стоянов е разгласил във фейсбук 4 реда от документ.

" Той приказва за неистина, през днешния ден аз ще ви кажа истината с цялостното досие на договорката Афганистан – Украйна ", сподели Нинова и упрекна президентството в умишлена операция.
" Тези четири реда (факсимилето - бел.ред.) са част от този документ, който ние намерихме в цялостен размер. От него излиза наяве, че това е докладна от изпълнителния шеф на ВМЗ-Сопот до СД на сдружението. От текста излиза наяве, че касае договорка, подписана през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със длъжностен министър председател Стефан Янев ", сподели Корнелия Нинова.
" Желанието на изпълнителния шеф на ВМЗ е да бъде изменена датата от 2021 година за 29.04.2022 година и доставката и да се трансферира от Афганистан за Украйна. Вторият документ - Съветът на шефовете утвърждава и взима решение да се направи тази смяна в договорката. Междуведомствената комисия отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение. Аз като принципал на държавните сдружения - сменяме изпълнителния шеф и Съвета на шефовете на ВМЗ-Сопот. В идващия документ излиза наяве, че изпълнителният шеф, който е подхванал тази договорка, е назначен от ГЕРБ през 2015 година и е освободен от нас. Съветът на шефовете на ВМЗ е назначен от служебния министър Везиева ", съобщи Корнелия Нинова.
Това не е война с президента, това е борба за истината и за подправените вести, за естествена страна, в която тази истина не се изкривява, разяснява тя.
" Ние свършихме своята работа, тази договорка е спряна и в никакъв случай не е видяла бял ден. Сега запитвам президента Румен Радев по какъв начин ще почисти това леке, което беше лепнато върху президентската институция от основния му секретар Димитър Стоянов , това е съзнателно. Той уличава президента Радев и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна. Ние сме защитили националния интерес и държавния суверенитет ", заявява Нинова.








Малко по-късно своя позиция до медиите разпратиха някогашният началник на ВМЗ Иван Гецов и ръководителят на съвета на шефовете Никола Стоянов – и двамата уволнени от Нинова.

Както се чака, те на собствен ред я упрекват в редица операции.

" Наистина ВМЗ имаше подписан контракт с последна дестинация Афганистан, който в следствие клиентът изиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 година и до началото на 2022 година е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна пристигна във ВМЗ на 28 януари 2022 година Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова показа на медиите през днешния ден. Така че тук е първата огромна операция направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на служебното държавно управление ", декларират Гецов и Стоянов.

Двамата настояват, че са изпратили цялата документи по въпросната договорка на ръководеното към този момент от Нинова ведомство и получили устно разпореждане дестинацията да бъде сменена с друга страна " без да се загатва Украйна ".

" За да запазим въпреки всичко конфиденциалност, няма да споменем за коя страна продукцията отпътува, само че това се случи извънредно бързо и с разрешението на Комисията, ръководена от Корнелия Нинова. С други думи – позволеното за този експорт е направено постоянното държавното управление, в което тя взе участие като вицепремиер ", декларират някогашните шефове на военния цех.

Те приканиха Нинова да разгласява отхвърли на Междуведомствената комисия, който твърди, че е разпоредила да бъде изработен

" Ние знаем, че подобен няма, в противен случай, цялата продукция отпътува за друга страна, макар че има ясна документална диря, че крайната дестинация в действителност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова ", споделят Гецов и Стоянов.

" За ВМЗ като комерсиално сдружение даже би било по-добре да изнася непосредствено за Украйна, а не както сега го вършат и оставят десетки милиони за частни компании и медиатори от други страни. Именно обаче тъй като ВМЗ е държавно сдружение, крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на стопанската система и промишлеността и никое управление на завода не може да взима еднолично сходни решения ", приключват Гецов и Стоянов изказването си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР