Докато тръпнем в очакване новият марсоход “Кюриозити да пристигне на

...
Докато тръпнем в очакване новият марсоход “Кюриозити да пристигне на
Коментари Харесай

Марсоходът “Опортюнити” отново се придвижва на повърхността на Марс след като преживя своята пета зима!

Докато тръпнем в очакване новият марсоход “Кюриозити ” да дойде на Марс при започване на месец август тази година, надеждният и остарял “Опортюнити ” съумя да преживее петата си марсианска зима и стартира още веднъж да се придвижва на повърхността на Марс!

“Опортюнити ” се реалокира на 3.67 метра северозападно и надолнище на 8 май 2012 година Това бе първото напредване на марсохода от 26 декември 2011 година, когато беше паркиран на особено място, наречено Грийли Хевън. Това място позволяваше удобна ориентировка на слънчевите акумулатори към Слънцето, с цел да може марсоходът да пести електрическа енергия по време на дългата марсианска зима.

 Opportunity roving again

Марсоходът на НАСА “Опортюнити ” стартира още веднъж да се придвижва на Марс на 8 май 2012 година откакто прекара 19 седмици на едно място, пестейки електрическа енергия за зимата. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell

По време на този зимен 19-седмичен престой, “Опортюнити ” използваше спектрометрите си и микроскопа на роботизираната ръка, с цел да учи разнообразни обекти в границите на Грийли Хевън. Благодарение на Доплеров радио опит, извършен през последните месеци, до момента в който марсоходът бе имобилен, учените ще добият по-точна визия за вътрешната конструкция на Марс посредством информация по отношение на въртенето на планетата.

“Опортюнити ” учи гигантският равнинен район Меридиани от кацането си през януари 2004 година. Марсоходът дойде в района Кейп Йорк, част от ръба на гигантския кратер Индевър, през август 2011 година и от този момент до сегашен ден продължава да учи скалите и почвата на този кратер.

“Нашата последваща цел лежи на няколко метра северно от Кейп Йорк, едно ярко парче земя, което може да се окаже прахуляк ”, оповестява Мат Голомбек, част от научния екип на “Опортюнити ” към Лабораторията за Реактивно придвижване на НАСА. “Ние не успяхме да следим доста прахуляк в Меридиани. Това може да е нашият късмет да научим повече за него ”

Кратерът Индевър е с диаметър 22 километра – 20 пъти по-широк от кратера Виктория, който беше изучаван преди от “Опортюнити ” в границите на две години. Кратерът Индевър е селекциониран като научна цел, с помощта на научни данни от орбита, които демонстрират съществуването на глинести материали към ръба на кратера. Това може да се пояснява като доказателство за съществуването на воден басейн в предишното – само че вода с по-ниска киселинност – не такава вода, следи от която “Опортюнити ” откри по време на първите 7 години на Марс.

Източник: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР